Μεγάλες διαδηλώσεις κατά κυβέρνησης Πορτογαλίας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισσαβώνα, κοντά στο Προεδρικό μέγαρο, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, καθώς η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί έχει επιδεινώσει σημαντικά την ύφεση και την ανεργία. « Αλλάξτε πολιτική», «Έξω η κυβέρνηση», «Κατά της εκμετάλλευσης και της φτωχοποίσης», ήταν τα κυριότερα συνθήματα της διαδήλωσης στην οποία κάλεσε το CGTP, το μεγαλύτερο πορτογαλικό συνδικάτο, που είχε ναυλώσει δεκάδες λεωφορεία για να φέρουν τους υποστηρικτές του μέχρι την πρωτεύουσα.

Η διαδήλωση υποστηρίχθηκε από το κίνημα “Que se lixe a troika” (Η τρόικα να πάει να κοιταχτεί), το οποίο τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας σε ολόκληρη την Πορτογαλία. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση, στις αρχές Μαΐου, ενός νέου σχεδίου λιτότητας που περιλάμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, την από λυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο σχεδόν 700.000 και την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους από 35 σε 40 ώρες.

Αντιμέτωπη με τις επικρίσεις, η κυβέρνηση προώθησε πρόσφατα μέτρα που αποσκοπούν να ευνοήσουν τη μεγέθυνση και την απασχόληση και κυρίως μία «υπέρ πίστωση φόρου» 20%για τις εταιρίες που επενδύουν.

Όμως, η οικονομία της Πορτογαλίας, που επωφελείται από το Μάιο του 2011, ενός σχεδίου «διάσωσης» 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,3% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει το 18,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.