Γενετικά τα αίτια της τεμπελιάς

tempelia-

Γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προδιαθέτουν στην αποφυγή της σωματικής εργασίας.

Αν δε γυμνάζεστε συχνά και προτιμάτε τα σπορ του… καναπέ από τα κανονικά, τώρα δεν έχετε απλώς μια δικαιολογία αλλά την επιστημονική απόδειξη ότι δεν ευθύνεστε εσείς αλλά τα γονίδιά σας!

Σύμφωνα με ερευνητές, μπορεί η τεμπελιά να είναι γραμμένη στο DNA μας, καθώς γενετικά χαρακτηριστικά  προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους στην αποφυγή της σωματικής εργασίας.

Οι ερευνητές κατάφεραν επιλεκτικά να εκθρέψουν αρουραίους, οι οποίοι ήταν είτε πολύ δραστήριοι, είτε πολύ τεμπέληδες, δείχνοντας έτσι ότι η γενετική παίζει κάποιο ρόλο στην προθυμία μας να γυμναστούμε. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Physiology», μέτρησε το πόσες φορές οι αρουραίοι πήγαν οικειοθελώς στον τροχό μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διασταύρωσαν τους 26 πιο δραστήριους αρουραίους μεταξύ τους και την ίδια διαδικασία ακολούθησαν με τους 26 πιο τεμπέληδες. Μετά την επανάληψη του προγράμματος αναπαραγωγής για 10 γενιές, η γενεαλογική γραμμή των πιο δραστήριων αρουραίων έτρεχε 10 φορές περισσότερο από τη γενεαλογική γραμμή των τεμπέληδων.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στην ταυτοποίηση και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Frank Booth, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να εξετάσουν τις επιδράσεις των ταυτοποιημένων γονιδίων στην προθυμία του ανθρώπου να γυμναστεί.

επιμέλεια: Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.