Αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Vartholomaios

Σχέδιο για τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην 560η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης ανακάλυψε η τουρκική αστυνομία. Κρατείται, ήδη, ένας ύποπτος, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε προανάκριση για την υπόθεση.

Το ιδιωτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι η έρευνα άρχισε από μια επιστολή που έφτασε σε ανακριτή και έδινε πληροφορίες για το σχέδιο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.
Σύμφωνα με την επιστολή, ο Σερντάρ Α., ο οποίος συνελήφθη αργότερα, και άλλοι δύο ύποπτοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς.

Η επιστολή γράφει ότι οι ύποπτοι ταξίδεψαν προσφάτως στην Κωνσταντινούπολη για να προετοιμάσουν την δολοφονία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι τουρκικές αρχές έχουν ανακαλύψει σχέδιο για την δολοφονία του Βαρθολομαίου. Μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορά άλλη συνωμοσία για την δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών έχει ήδη συνδεθεί με την συνεχιζόμενη έρευνα για την Εργκενεκόν, ένα δίκτυο εθνικιστών παρακρατικών που συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η υπόθεση της πρώτης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου έχει συγχωνευθεί με την εξελισσόμενη δική για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Την συγχώνευση ζήτησε η εισαγγελία, υποστηρίζοντας ότι νομικοί αλλά και πραγματικοί λόγοι συνδέουν τις δύο υποθέσεις.

Κατηγορούμενος για την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Βαρθολομαίου είναι ο Ισμέτ Ρετσμπέρ, ξυλουργός το επάγγελμα, που κατηγορείται ότι ανέλαβε εκ μέρους του Γκιουρμπούζ Τσαπάν, υπόπτου ως μέλους της καθοδήγησης της συνωμοσίας Εργκενεκόν, να δολοφονήσει τον Πατριάρχη, στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου δημιουργίας κοινωνικής αναταραχής.

Το σχέδιο, που επεξεργάστηκαν αξιωματικοί του ναυτικού, προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά, και δολοφονίες χριστιανών με στόχο να δημιουργήσουν αναστάτωση για να προκαλέσουν έτσι επέμβαση του στρατού που θα καλούνταν πλέον να αποκαταστήσει την τάξη.

Το σχέδιο περιελάμβανε, επίσης, τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, τη δολοφονία του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο στον Πόντο, και τη δολοφονία δύο χριστιανών στη Μαλάτεια. Όλα αυτά τα δολοφονικά σχέδια έχουν ήδη εκτελεστεί, πλην της απόπειρας εναντίον του Πατριάρχη.

Facebook Comments

POST A COMMENT.