Την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού και ιδιαίτερα του πέλματος, ώστε αυτές να μην επιδεινώνονται και επιβαρύνουν την ζωή τους, ζητούν Ευρωπαίοι ορθοπεδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο της Γαλλικής Εταιρείας Χειρουργικής Ποδιού στη Μασσαλία ( 4 με 6 Απριλίου).
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ορθοπεδικούς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο, καθηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι από την μη έγκαιρη αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού. Η δυσμενής αυτή πραγματικότητα κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο στην απώλεια εργασίας, όσο και στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.
«Πράγματι αυτό είναι γεγονός» τονίζει ο Δρ. Γεώργιος Δημάκης Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος και προσθέτει «Είναι άμεση ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, παρά τα δεκάδες προβλήματα που τον ταλανίζουν καθημερινά, να μην παραμελεί την αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού του και ιδιαίτερα του πέλματος, στο οποίο στηρίζεται και περπατά».
Πέλμα: η βάση του σώματος
Το πέλμα είναι το μέρος του ποδιού που δέχεται τα πιο πολλά φορτία. Δέχεται πιέσεις τόσο εσωτερικά από τα οστικά εξογκώματα, όπως το εξόγκωμα της πτέρνας (φύμα) και τις κεφαλές των μεταταρσίων, όσο και εξωτερικά από το έδαφος.
Από όλα αυτά προστατεύεται μόνο με έναν ιστό λίπους και με πλέγμα ινώδους συνδετικού ιστού, τα οποία έχουν ρόλο συνεκτικό, μονωτικό και αντικραδασμικό, συγκρατώντας και καταμερίζοντας τα φορτία, καθώς προσφέρουν και μόνωση από το ψύχος και τη ζέστη.
«Από τα παραπάνω, όπως εξηγεί ο Δρ. Δημάκης, προκύπτει ότι το φύμα της πτέρνας και οι κεφαλές των μεταταρσίων είναι αυτά που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και καταπονήσεις. Άρα, εξ ορισμού, είναι αυτά που έχουν την πιο συχνή παθολογία στο πέλμα».
Παθήσεις των μεταταρσίων, η άκανθα πτέρνας και άλλες επώδυνες παθήσεις του πέλματος αντιμετωπίζονται με συντηρητική αλλά και χειρουργική αποκατάσταση.
Η συντηρητική θεραπεία για τις παθήσεις αυτές γίνεται με: έκχυση κορτιζόνης με τοπικά αναισθητικά, εκχύσεις αυξητικών παραγόντων (PRP), ειδικές διατάσεις και φυσικοθεραπείες ή και παγοθεραπεία, τη χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων μετά από πελματογράφημα.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών των ασθενών βελτιώνεται ικανοποιητικά με τα παραπάνω συντηρητικά μέσα.
Σε εμμένουσες καταστάσεις συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση η οποία γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό, με τη μέθοδο της διαδερμικής χειρουργικής, η οποία έχει εφαρμογή σε όλες τις παθολογικές μορφές του άκρου ποδός.
Η διαδερμική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται εκτός νοσοκομείου σε εξοπλισμένο ορθοπεδικό ιατρείο με τοπική αναισθησία και τομές που δεν ξεπερνούν τα δύο χιλιοστά.
Μετά την επέμβαση , ο ασθενής βαδίζει άμεσα με τη βοήθεια ειδικού παπουτσιού. Επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητας άμεσα και αποφεύγεται ο κίνδυνος των επιπλοκών της ανοιχτής τεχνικής.
POST A COMMENT.