Η συχνότερη παρενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής είναι η υπογλυκαιμία, με συνέπειες ιατρικές, ψυχολογικές και οικονομικές και κοινωνικές για τους πάσχοντες από διαβήτη.
Η πρόληψη της υπογλυκαιμίας μεγάλης σημασίας, καθώς ότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου θανάτου, ενώ το 6% των θανάτων εξαιτίας του διαβήτη συνδέονται με υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Η διάρκεια της θεραπείας του διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής υπογλυκαιμίας, είτε πρόκειται για διαβήτη τύπου Ι, είτε για τύπου ΙΙ. Η συχνή εμφάνιση υπογλυκαιμίας οδηγεί μάλιστα, σε ένα φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων, που σταδιακά ελαττώνουν την επίγνωση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη αντίληψη της υπογλυκαιμίας, αφού δεν γίνονται αρκετά αισθητά τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή αυξάνεται ο κίνδυνος το άτομο με διαβήτη να αντιμετωπίσει μια απότομη σοβαρή υπογλυκαιμία που μπορεί να εξελιχθεί σε υπογλυκαιμικό κώμα.
Περίπου το 50% των επεισοδίων σοβαρής υπογλυκαιμίας εμφανίζονται τη νύχτα και μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως «το σύνδρομο του επικείμενου θανάτου στο κρεβάτι».
Αποτελεσματική διαχείριση της υπογλυκαιμίας, της ανεπιθύμητης παρενέργειας της αντιδιαβητικής αγωγής, επιτυγχάνουν οι ινσουλίνες degludec και degludec plus, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Οι ινσουλίνες degludec και degludec plus είναι ινσουλίνες υπερ-παρατεταμένης διάρκειας, άνω του 24ώρου, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία χορήγησης στον ασθενή. Συγκεκριμένα, η ινσουλίνη degludec καθώς και το μίγμα αυτής με την ινσουλίνη aspart, με διάρκεια δράσης τουλάχιστον 40 ώρες εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη ευελιξία στη χορήγησή τους αφού οι διαβητικοί δεν χρειάζεται να τις παίρνουν την ίδια ώρα κάθε μέρα, ενώ η παράλειψη μιας δόσης δεν θέτει σε κίνδυνο τη ρύθμιση των ασθενών.
Η ινσουλίνη degludec χαρακτηρίζεται από το επίπεδο και σταθερό προφίλ δράσης, το οποίο εξασφαλίζει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμιών, και ειδικά των νυχτερινών, οι οποίες συχνά αποτελούν σημαντικό κλινικό πρόβλημα και θέτουν σε κίνδυνο τη ρύθμιση, αλλά και τη ζωή των ασθενών.
Οι νέες ινσουλίνες θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα όταν διευθετηθεί το θέμα με την κυκλοφορία νέων φαρμάκων που εδώ και δυο χρόνια δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Προς το παρόν μόνο η ινσουλίνη degludec, διατίθεται σε Αγγλία και Δανία ενώ σύντομα αναμένεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μελλοντικά, αναμένεται και έτοιμος συνδυασμός της ινσουλίνης degludec με ανάλογο GLP-1 ο οποίος φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
POST A COMMENT.