ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ :

Ο Απόστολος Χατζηνικολάου,  Αθηναίος δημοσιογράφος και δικηγόρος, ο οποίος γεννήθηκε στη Σμύρνη, υπήρξε ιδρυτής της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού.

A. XATZHNIKOLAOY

Μετά το πέρας των Πανεπιστημιακών του σπουδών στην Αθήνα, συνέχισε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Άρχισε να δημοσιογραφεί από τα φοιτητικά του χρόνια.
Διετέλεσε συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής πολλών Αθηναϊκών εφημερίδων, όπως του «Νέου Κόσμου», της «Πολιτείας», του «Ασυρμάτου», της «Ελεύθερης Γνώμης», της «Ακροπόλεως», των «Οικονομικών Χρονικών», του «Προσφυγικού Κόσμου», «Το Χρήμα» κ.ά. Επίσης διετέλεσε ανταποκριτής πολλών Ελληνικών εφημερίδων του εξωτερικού, όπως των «Ελληνικών Νέων» Νέας Υόρκης, της «Παροικιακής» Λονδίνου κλπ. καθώς και ξένων όπως των εφημερίδων «Αλ Αχμπάρ», «Αλ Μουχτάρ» Καΐρου, της «Indépendance» Παρισίων κλπ.
Το 1938 ιδρύει την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού.
Το 1972 εκδίδει την εφημερίδα «Ελληνική Φωνή» με έδρα το Μόναχο για τους Έλληνες της Γερμανίας.
Το 1976 αγόρασε την Ομογενειακή εφημερίδα «ΚΗΡΥΞ» με έδρα το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για την Ομογένεια των χωρών αυτών.
Οι εκδόσεις αυτές συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα από τη σύζυγό του κ. Γωγώ Χατζηνικολάου.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών για πολιτικά, οικονομικά, αποδημικά και άλλα θέματα. Μέχρι το 1945 ήταν Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Ίδρυσε το 1938 την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού στην οποία υπήρξε Πρόεδρος μέχρι το θάνατό του το 2001.
Ήταν μέλος Ξένων δημοσιογραφικών Ενώσεων. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.