Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό – Μεγάλες ζημιές στις υποδομές

υποδομες-καταστροφες

Την ώρα που η μάχη για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό συνεχίζεται η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου θα πάρει μήνες, καθώς έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα. Η διαδρομή Αθήνα – Λιανοκλάδι θα γίνεται μόνο με λεωφορεία μέχρι νεοτέρας. Παράλληλα, έχει διακοπεί η διέλευση των τρένων από τη Λάρισα έως τον Δομοκό. Οι σπασμένες ράγες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel φέρνει ανασύσταση των γραμμών και επανακατασκευή όλων των συστημάτων, όπως δήλωσε στον ANT1 o Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

Με μονή γραμμή σχεδιάζεται να λειτουργήσει και το τμήμα Δομοκός-Κρανώνας, όταν γίνει η αποκατάσταση.

  • «Μέσα στο Σαββατοκύριακο η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη στην εθνική οδό», σημείωσε ο υπουργός, σχολιάζοντας το άνοιγμα της εθνικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης μόνο από την αριστερή λωρίδα, το απόγευμα της Παρασκευής.
Παραμένει κλειστή και πλημμυρισμένη η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης -  Δείτε βίντεο

Το κόστος για τις ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και η αποκατάσταση θα πάρει πολλούς μήνες, σημείωσε, λέγοντας ότι η χρηματοδότηση θα δοθεί από το πακέτο ανάπτυξης.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel και τόνισε ότι οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν μετά τις ζημιές από την κακοκαιρία «Ιανός» δεν υπέστησαν ζημιές. «Θα επαναξιολογηθούν όλα τα έργα, σε λογική θωράκισης από ακραία φαινόμενα για διάρκεια 1.000 ετών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται καλύτερος έλεγχος και κατανομή ευθυνών ώστε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας», παραδέχτηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ένα μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, δε, θα περάσουν υπό την ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.

Αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ειδικότερα, από Σάββατο θα ξαναπληρώνουν διόδια τα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως)

Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους.

Παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, δόθηκε στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφέρει:

Αποκαθίσταται, σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και από τις 17:00, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της σχετικής εισήγησης από την Αυτοκινητόδρομος «Αιγαίο Α.Ε.».

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του Αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα. Εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων.

Αίρεται, αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και από τις 6:00 π.μ. η εντολή παύσης είσπραξης διοδίων στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως)

Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους. Επιπλέον, ορίζεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου).

αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

 

 

Σημειώνεται, ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Επίσης, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι: Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας, Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας και Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου. Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι αποδόθηκαν σε κυκλοφορία.

Facebook Comments

Comments are closed.