Το πρώτο υπόσκαφο, “πράσινο” μουσείο της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος

πράσινο μουσείο

Ένα μουσείο που θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί πολλά χρόνια πριν και ένας αρχαιολογικός χώρος που θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες “φωτίζοντας” μια περιοχή με πολλά προβλήματα και αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο, φαίνεται πως μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης, ελπίζουμε και ευχόμαστε με διαφάνεια και χωρίς παρατυπίες.

Της Σοφίας Κωστάρα*

«Δημιουργούμε έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης και αναβάθμισης ευρύτερα για την Αθήνα» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλής, σχετικά με την δημιουργία του άλσους και του μουσείου της πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και την επίδρασή του στον κοινωνικό ιστό της Αθήνας.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μέσα στo πλαίσιo της προγραμματικής σύμβασης του 2021 που υπεγράφη με τον Δήμο της Αθήνας και την Ακαδημία Αθηνών. Ολοκληρώθηκε από την «Ανάπλαση ΑΕ» με όλες τις προδιαγραφές που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή προχωράμε στην εκπόνησή των μελετών». Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εκτίμησε η υπουργός, «θα χρειαστούν δύο χρόνια για την υλοποίηση των μελετών και για τις εγκρίσεις τους. Θεωρώ ότι για ένα τέτοιο έργο, έχουμε τη δυνατότητα με ώριμες μελέτες να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».
%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%89%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b10

Θα είναι το πρώτο εντελώς πράσινο μουσείο

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «για το έργο του άλσους ήδη υπάρχουν διασφαλισμένες από τη σύμβαση οι πιστώσεις και από τον Δήμο των Αθηναίων και από το υπουργείο Πολιτισμού».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «το μουσείο, όπως φαίνεται και στην πρόταση που προέκυψε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα έχει ηπιότερους όρους δόμησης από εκείνους που πρόβλεπε το ΦΕΚ του 2001. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη θα είναι στο 50% αντί για 70% και ύψους 10,5 μέτρα από τα 18 μέτρα που υπήρχαν στο ΦΕΚ. Στην πραγματικότητα, το μουσείο θα είναι ένα υπόσκαφο κτήριο, καθώς ο στόχος μας είναι να μην αλλάξουμε το πολιτιστικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί».

Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι «στα 140 στρέμματα θα προστεθεί και άλλη γη καθώς το ΥΠΟ έχει αποφασίσει και είναι σε εξέλιξη η απαλλοτρίωση γύρω χώρων ώστε να έχουμε πρόσθετο χώρο». Η υπουργός σημείωσε ότι «το αρχαιολογικό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ο συνολικός σχεδιασμός του άλσους θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες».

Αναδημοσίευση από: infowoman.gr

Facebook Comments

Comments are closed.