European Health Tech Summit, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

European Health Tech Summit

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου (21 & 22/3) «European Health Tech Summit», που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι παρουσίασαν τη μοναδική οπτική τους σε σχέση με την τηλεϊατρική και τη σημασία της, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν συζητήσεις για τη σημασία της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας 21/3
Το εναρκτήριο πάνελ του «European Health Tech Summit», με τίτλο Pandemic Management and Preparedness – Telemedicine and the Role of Innovative Technologies in Securing a Safer Future επικεντρώθηκε στην εξέλιξη, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και τις προοπτικές για το μέλλον  στους τομείς της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής υγείας. 

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε εφαλτήριο για περαιτέρω δράση και συστηματοποίηση της χρήσης της τηλεϊατρικής, ενώ τόνισαν επίσης την ανάγκη για κοινές πολιτικές και νομικά πλαίσια για τη διαχείριση της τηλεϊατρικής, ως αποτελεσματικής, εναλλακτικής μεθόδου πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών.
Στο δεύτερο πάνελ, που συνδιοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τον ευρωβουλευτή Dennis Radtke, με τίτλο Future-proofing health professionals’ skills for the digital transition,  ο τελευταίος ως συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, υπογράμμισε τη σημασία για μια αμοιβαία ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία θα ορίζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη φροντίδα των ασθενών αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Συντονιστής του ΕΛΚ στην Ειδική Επιτροπή για την Covid-19, υπογράμμισε ότι ο εξοπλισμός με τις κατάλληλες δεξιότητες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη, εστίασε ωστόσο και στην ανάγκη για μια πραγματική πολυμετοχική προσέγγιση και επαρκής εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Οι διακεκριμένοι συμμετέχοντες έθιξαν επίσης την αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας κουλτούρας δια βίου μάθησης ενώ συζήτησαν και για τις προκλήσεις που προκύπτουν για την Ευρώπη, από μια ηγετική θέση σε σχέση με την καινοτομία στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και όσον αφορά την παροχή ευκαιριών ποιοτικής κατάρτισης και διεύρυνσης των γνώσεων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. 

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας 22/3

Με πάνελ που επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ή την αντιμετώπιση ασθενειών συνεχίστηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου, η δεύτερη ημέρα του European Health Tech Summit. 

Το πάνελ, που συνδιοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η ευρωβουλευτής Maria da Graça Carvalho, αποτελούμενο από διακεκριμένους ομιλητές, εστίασε τις συζητήσεις του σε παρουσιάσεις ψηφιακών εργαλείων υγείας, επιδιώκοντας να απαντηθεί το ερώτημα για το πώς η τεχνολογία μπορεί τελικά να βοηθήσει στην ανίχνευση ή την αντιμετώπιση ασθενειών.

Το βασικό συμπέρασμα που διατυπώθηκε από όλους τους ομιλητές, ήταν ο εξέχων ρόλος και η σημασία της ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η ευρωβουλευτής Maria da Graça Carvalho υποστήριξαν ότι η τεχνολογική πρόοδος και η συνεργασία, είναι τα κλειδιά για τη συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες και τα projects που λαμβάνουν χώρα στον τομέα των ιατρικών ψηφιακών συσκευών και της χρήσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν, τεχνολογίες ολογραφικής, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και δόθηκε έμφαση στη συμβολή τους στον τομέα της υγείας, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η συνεργασία ανθρώπου-μηχανής θα είναι ύψιστης σημασίας στο μέλλον, βελτιώνοντας τη διάγνωση και τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ασθενών.

Στο ερώτημα εάν οι νέες τεχνολογίες τελικά βοηθούν, οι απαντήσεις δόθηκαν μέσω των παρουσιάσεων ψηφιακών εργαλείων υγείας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τελικά είναι πολύ σημαντικός ο βοηθητικός τους ρόλος.

Το κοινό, το οποίο παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τέτοιες καινοτόμες ιατρικές τεχνολογίες μέσω διαδραστικής επίδειξης και testing.

Facebook Comments

Comments are closed.