Eurostat: Η καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα από τις ακριβότερες στην Ευρώπη για ενοικίαση

καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (20 Μαρτίου), η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις υψηλότερες τιμές ενοικίου ανά εκτάριο καλλιεργήσιμης γης.

Τα πρόσφατα ευρήματα της Eurostat δείχνουν ότι οι ετήσιες τιμές ενοικίασης ενός εκταρίου (δηλαδή 10 στρεμμάτων) γεωργικής γης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ χωρών και περιφερειών. Η ενοικίαση ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης ή/και μόνιμου βοσκοτόπου για το 2021 κυμαίνεται από το χαμηλό των 62 ευρώ στη Σλοβακία έως 836 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ολλανδία.

Οι χαμηλότερες τιμές ενοικίασης γεωργικής γης για το 2021 σε επίπεδο χώρας, μετά τη Σλοβακία, καταγράφηκαν στην Κροατία (74 ευρώ ανά εκτάριο), τη Μάλτα και τη Λετονία (και οι δύο 83 ευρώ ανά εκτάριο).

Agricultural Land Rents 2021 [Eurostat]

Αντίθετα, οι τιμές ενοικίασης ήταν χαμηλότερες στις περιοχές Mellersta Norrland και Övre Norrland (και οι δύο 25 ευρώ ανά εκτάριο) στη Σουηδία, ακολουθούμενες από τη Východné Slovensko (42 ευρώ) στη Σλοβακία. Οι μόνιμοι βοσκότοποι είναι η κύρια γεωργική χρήση γης σε αυτές τις περιοχές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ανέφεραν συγκεκριμένες τιμές ενοικίασης για αρόσιμη γη και για μόνιμους βοσκότοπους, η ενοικίαση μόνιμων βοσκοτόπων ήταν πάντα φθηνότερη από την ενοικίαση αρόσιμης γης. Το ενοίκιο για ένα εκτάριο μόνιμου χορτολιβαδικού χώρου το 2021 κυμαινόταν από 39 ευρώ κατά μέσο όρο στη Σλοβακία έως 337 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ιρλανδία, σε σύγκριση με τις τιμές ενοικίασης για αρόσιμη γη που κυμαίνονταν μεταξύ 79 και 466 ευρώ στις ίδιες δύο χώρες.

Πηγή: libre

Facebook Comments

Comments are closed.