Πορείες οργής και δικαιοσύνης για τις “ζωές που μετράνε”

απεργία-Τέμπη

Από τον ακριτικό Έβρο, μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και τα νησιά, το μήνυμα που στάλθηκε σήμερα ήταν μαζικότατο και εκκωφαντικό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πλημμύρισαν τις πλατείες όλης της χώρας, απαιτούν δικαιοσύνη, άπλετο φως και καμία συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, με τις αδικοχαμένες 57 ψυχές. 

 Πορείες οργής και δικαιοσύνης – Εκατοντάδες χιλιάδες φώναξαν για τις “ζωές που μετράνε” – Επεισόδια και καταστολή αμαύρωσαν τη διεκδίκηση (vid)

Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς με τα παιδιά τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής καταγωγής ήταν εκεί, οργισμένοι, συγκινημένοι, με πόνο ψυχής, φωνάζοντας συνθήματα για “τις ζωές που μετράνε”. Η απάντηση του κράτους; Καταστολή και τρομοκρατία. Αστυνομική βία, εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμη και εντός των πολυπληθέστατων μπλοκ. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εισέλθουν ακόμη και εντός της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
 Απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη: Ιστορικών διαστάσεων πορείες σε όλη τη  χώρα

Ήταν τέτοιο το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε, που η πορεία για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν ακινητοποιημένη. Για να μπορέσει μάλιστα να κινηθεί, η κεφαλή έκανε τον γύρο της πλατείας Ομονοίας, συνέχιζε μέσω της οδού Σωκράτους και από εκεί έβγαινε Πειραιώς για να ανέβει από την Ομόνοια και να κατευθυνθεί μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα.

Ωστόσο και σε αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις, η ΕΛ.ΑΣ. διεκδίκησε ρόλο… πρωταγωνιστή, επιδιώκοντας προφανώς (και) οι σημερινές συγκεντρώσεις να συνδεθούν με επεισόδια κι όχι με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τη «γνωστή» αφορμή (ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε εναντίον αστυνομικών), η ΕΛ.ΑΣ. έπνιξε στα χημικά το σύνολο των συγκεντρωμένων, επιχειρώντας καταφανώς να διαλύσει τη διαδήλωση. Η αιφνίδια επίθεση με χημικά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «χτύπησαν» πολίτες κάθε ηλικίας: από μαθητές μέχρι συνταξιούχους.

Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, εγκλωβίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να εισβάλλουν και έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στα Προπύλαια, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Καταγγελία της Εφημερίδας των Συντακτών για ανεξέλεγκτες καταδιώξεις πολιτών από την αστυνομία

Διμοιρία των ΜΑΤ που έφθασε μέχρι την πόρτα της «Εφημερίδας των Συντακτών» καταδιώκοντας ανεξέλεγκτα διαδηλωτές.’

Υπενθυμίζονται και οι προκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που προηγήθηκαν, όπως ήταν το κλείσιμο σταθμών του μετρό (δυσκολεύοντας έτσι τους διαδηλωτές να μεταβούν στις συγκεντρώσεις) και η επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητώντας από τους εμπόρους να είναι σε «απόλυτη συνεργασία με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της».

Πριν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, υπήρξαν πληροφορίες για 15 προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τους ελέγχουν που έγιναν.

Τεράστιο πλήθος σε Λάρισα και Πάτρα

Μεγάλη συγκέντρωση σε όγκο, πρωτοφανής για τα δεδομένα της πολης, με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Λάρισας, νέων παιδιών, αλλά και εργαζομένων, πραγματοποιείται στη κεντρική Πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, η οποία έχει μετατραπεί σε διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι μαθητές της πόλης στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Τέμπη: Μεγάλη πορεία στη Λάρισα για το δυστύχημα - Μαθητές, φοιτητές και  πολίτες στους δρόμους | LiFO

Με συνθήματα όπως «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», αλλά και «νέα νέα σου κλέβουν την ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», μαθητές κρατούν πανό διεκδικώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για το πολύνεκρο τροχαίο.

«Κατεβαίνουμε στο δρόμο γιατί σ’ αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί…» δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των μαθητών.

Η Πάτρα ήταν δυναμικά παρούσα στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων και εργατικών κέντρων, με ολόκληρη την πόλη να έχει βγει στους δρόμους και να ζητά την απόδοση ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία.

Σύμφωνα με το tempo24.news, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

poreia patra

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στα Χανιά

Από εργαζόμενους, υπαλλήλους, φοιτητές και μαθητές κατακλύστηκαν σήμερα οι δρόμοι των Χανίων.

ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα, σύλλογοι, εργατικά κέντρα και φοιτητικοί σύλλογοι, αποφάσισαν τη συμμετοχή σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, με κύριο αίτημα να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Η συγκέντρωση στα Χανιά πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή μπροστά από τη Δημοτική Αγορά των Χανίων με τους διαδηλωτές στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Facebook Comments

Comments are closed.