Μελβούρνη: Το Φεστιβάλ “Αντίποδες” μέσα από 65 μοναδικές φωτογραφίες!

Μελβούρνη-Αντίποδες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, είπε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τον πολυπολιτισμό στην Αυστραλία από το Φεστιβάλ «Αντίποδες». 

Το διήμερο “Γλέντι” της Lonsdale Street

Ο βροχερός καιρός της Μελβούρνης μπορεί να «φόβισε» κάποιους ομογενείς και να μην προσήλθαν στη Lonsdale Street για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Αντίποδες» και τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, αλλά η προσέλευση κόσμου ήταν και πάλι εντυπωσιακή.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις τρεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας, που άρχισε να βρέχει, είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.
Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια ήταν συγκλονιστική επί σκηνής και ξεσήκωσε το κοινό, κυρίως τους λεγόμενους νεοφερμένους Έλληνες, μιας και οι παλαιότεροι δεν έδειχναν να γνωρίζουν καλά τα τραγούδια της.
Όπως σχολίαζαν δε κάποιοι ομογενείς «όταν τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με καψουροτράγουδο, φυσικό είναι να μην γνωρίζουμε τα αριστουργήματα του έντεχνου τραγουδιού μας».

Ακόμα περισσότερος κόσμος κατέβηκε την Κυριακή. Δυστυχώς, την ώρα της επίσημης έναρξης η παρουσία του κόσμου δεν ήταν, λόγω της βροχής, το ίδιο εντυπωσιακή, όσο άλλες χρονιές.

Πολλά και εντυπωσιακά περίπτερα (περίπου 85) που πρόσφεραν τα πάντα: από πνευματική τροφή και υπηρεσίες μέχρι… σουβλάκια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, ακούστηκαν παράπονα για υπερβολικές τιμές χρέωσης φαγητών.

Από τις τρεις σκηνές που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της Lonsdale Street παρέλασαν πάνω από 500 καλλιτέχνες. Ερμηνευτές, μουσικοί, χορευτές κ.ά. Μέχρι και «Καραγκιόζη α λα Αυστραλία» απόλαυσαν οι ομογενείς.

 

Την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Andrew Giles, το ομοσπονδιακό Φιλελεύθερο Κόμμα ο βουλευτής, Jason Wood, και την πολιτειακή κυβέρνηση ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Colin Brooks.

Την παράσταση «έκλεψε» ο ιταλικής καταγωγής αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βικτώριας, John Pesutto, o οποίος μίλησε και για τις σχέσεις του με τους Έλληνες αφού η σύζυγός του είναι Ελληνίδα.

Εκ μέρους του Δήμου Μελβούρνης, μίλησε ο αντιδήμαρχος Nicholas Reece.

Την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης και την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας οι Επίσκοποι κ.κ. Κυριακός και Ευμένιος.

Μεταξύ των πολλών επισήμων ήταν ακόμα οι ομογενείς πολιτικοί Μαρία Βαμβακινού, Κέιτ Θεοφάνους και Λι Ταρλάμης, ο ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής Peter Khalil, εκπρόσωποι του VMC κ.α.

Τους επισήμους παρουσίασαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ «Αντίποδες», Λεωνίδας Βλαχάκης και η αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Ανθή Σισηδροπούλου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, είπε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τον πολυπολιτισμό στην Αυστραλία από το Φεστιβάλ «Αντίποδες».

Αναφέρθηκε στο ιστορικό του θεσμού και την προσφορά του αλλά στάθηκε και στην «σημειολογία» του χώρου της διεξαγωγής του, στην διασταύρωση δυο κεντρικών δρόμων με ελληνική παρουσία σχεδόν ενός αιώνα και απέναντι στο 15οροφο επιβλητικό Ελληνικό Κέντρο.

Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τους χορηγούς, τους καλλιτέχνες, τους εθελοντές αλλά και τους συνεργάτες του για την επιτυχία του θεσμού.

 

Facebook Comments

Comments are closed.