Σίδνεϋ: Αρχίζει το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Darling Harbour

festival-Sydney

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω του κορωνοϊού αρχίζει και πάλι το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σίδνεϋ, στην καρδιά της πόλης, στο Darling Harbour, με την εμφάνιση της δημοφιλούς Ελληνίδας τραγουδίστριας Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική δουλειά που κάνει το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνευ αναγνωρίζεται τόσο από την πολιτειακή κυβέρνηση, όσο και από την πολιτειακή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών υπόσχεται να το ενισχύσει με $800.000 στην επόμενη τετραετία ενώ οι Εργατικοί υπόσχονται 880.000 στο ίδιο διάστημα. Οι Φιλελεύθεροι και το Εθνικό Κόμμα έχουν, επίσης, δεσμευτεί να επαναφέρουν τη Μεγάλη Παρέλαση στο Brighton Le Sands, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, σε μια μοναδική γιορτή.

Ενθουσιασμένη με τα νέα ήταν και η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Νία Καρτέρη, η οποία αυτές τις μέρες εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για την επιτυχία του φεστιβάλ.

Η κεντρική πράξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 11πμ. έως τις 10μμ. την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά από το 2020, αφού τόσο η COVID-19 όσο και οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν να πραγματοποιηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ οι δραστηριότητες της Κυριακής μπορούν να χαρακτηριστούν ως η κορύφωσή του, το Φεστιβάλ από μόνο του μπορεί να υπερηφανεύεται για τις περισσότερες από 30 μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο.

“Φέτος γιορτάζουμε το 41ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, με μια ανανεωμένη ζωντάνια, μετά τις αναποδιές που βιώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Νομίζω ότι καθώς αναλογιζόμαστε τα 41 χρόνια που πέρασαν, δικαιούμαστε να αντλούμε κουράγιο από τον τρόπο με τον οποίο αυτό που ξεκίνησε σεμνά το 1980 έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Χάρης Δανάλης, στο μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

“Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον σημαντικότερες ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αυστραλία, εκφράζοντας με σαφή και ξεχωριστό τρόπο τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού της Διασποράς”, δήλωσε η πρόεδρος του Φεστιβάλ, κ. Νία Καρτέρη.

“Πιστεύουμε ότι η βάση για την αρμονική κοινωνία στην οποία ζούμε στηρίζεται στο ήθος και το πνεύμα που παρέχει η πολυπολιτισμικότητα. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα πρόγραμμα διαρκείας 14 εβδομάδων που παρουσιάζει διεθνείς και τοπικούς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, το έργο των οποίων εμπλουτίζεται από την κληρονομιά και τον πολιτισμό τους”, πρόσθεσε η κα Καρτέρη.

Σίδνεϋ: Αρχίζει το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Darling Harbour

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη είναι η επικεφαλής του καταπληκτικού προγράμματος ψυχαγωγίας αυτή την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Σίδνευ, αφού εμφανίστηκε και στη διοργάνωση του 2002.

Άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα που θα εμφανιστούν την ίδια μέρα είναι η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Τούνη και ο κλαρινίστας Τρύφωνας Αναστασίου, και οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών ειδικά από την περιοχή της Ηπείρου.

Μαζί με τους διασκεδαστές από την πατρίδα, θα υπάρξουν επίσης εμφανίσεις από τα τοπικά συγκροτήματα IHO NYX, Mistura και SousAnna’s που θα απλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος.

Η έναρξη του επίσημου προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τις 6μμ., όπου αναμένεται να εκπροσωπηθούν η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς και μέλη διαφόρων Δήμων του Σίδνεϊ και εκπρόσωποι πολλών ελληνοαυστραλιανών οργανώσεων.

Εξάλλου, στο πάρκο Tumbalong, θα υπάρχουν χορευτικές παραστάσεις στον προαύλιο χώρο του συνεδριακού κέντρου από τη 1.00μμ. και μετά. Τα χορευτικά συγκροτήματα που θα εμφανιστούν εκεί είναι το συγκρότημα Σοφίας Βεντούρη, καθώς και τα χορευτικά της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ.

Πηγή: Neos kosmos

Facebook Comments

Comments are closed.