Στον Χρήστο Χωμενίδη το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος

Χωμενίδης

«Είναι μια “Νίκη” για την Ελλάδα», δηλώνει ο βραβευμένος συγγραφέας

Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης, αλλά και την αναγνώριση από την επιτροπή ότι η «Νίκη» είναι ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας. 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση στον χώρο του βιβλίου και μια μεγάλη προσωπική επιτυχία του συγγραφέα, ο οποίος -με το σύγγραμμά του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Πατάκης’- αποτέλεσε μία χρυσή αφορμή να τιμηθεί η Ελλάδα για έναν λόγο σημαντικό, όπως είναι η Λογοτεχνία.

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο», δηλώνει ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και καταγράφει τις πρώτες σκέψεις του μετά τη βράβευση:
«Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη «Νίκη». Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!».

Το βραβείο Prix du Livre Europeen καθιερώθηκε το 2007 και σκοπός του είναι να προωθήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και τη γνωριμία με τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της Ευρώπης.

Η “Νίκη” φιλοτεχνεί το πορτρέτο της μητέρας του συγγραφέα και του παππού του Βασίλη Νεφελούδη, ο οποίος υπήρξε εμβληματικό πρόσωπο της μεσοπολεμικής και της μεταπολεμικής Αριστεράς. Βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής όταν ο Νίκος Ζαχαριάδης ανέλαβε του κόμματος, ο Νεφελούδης (1906-2004) έγινε υπεύθυνος της κομματικής καθοδήγησης μετά τη σύλληψη του αρχηγού.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, οι δυο τους θα βρεθούν σε διπλανά κελιά στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου και θα διαφωνήσουν σφοδρά για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στη δικτατορία και τον επερχόμενο πόλεμο. Είναι η απαρχή μιας σύγκρουσης που θα οδηγήσει το 1945 στη διαγραφή του Νεφελούδη. Στα τέλη, εντούτοις, της δεκαετίας του 1950 ο Νεφελούδης θα επανακάμψει στα πατρώα εδάφη, χρηματίζοντας μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ όπως και βουλευτής της, ενώ κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης θα ενταχθεί στον ηγετικό πυρήνα της Ανανεωτικής Αριστεράς.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.