Η Ελλάδα και ο κόσμος αποχαιρετούν το Μίκη Θεοδωράκη, τη ζωντανή ιστορία του ελληνικού τραγουδιού

Μίκης Θεοδωράκης-
Έφυγε από τη ζωή, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι του στου Μακρυγιάννη, ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, τα έργα του οποίου σημάδεψαν το ελληνικό τραγούδι, καθώς μελοποίησε ιστορικές και κοινωνικές στιγμές της Ελλάδας.
Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη μουσικής, ενώ συνθέσεις του είχαν ερμηνευθεί από καλλιτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ, η Εντίθ Πιάφ, παράλληλα δε, έχει γράψει τη μουσική για ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Σέρπικο (1973).
Μίκης Θεοδωράκης: «Έφυγε ο Μίκης μας» - Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον συνθέτη του «Ζορμπά» - CNN.gr

Είχε ακόμη γράψει συμφωνίες, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα και μουσική δωματίου, το πιο σημαντικό του έργο, ωστόσο, θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση όπου χρησιμοποίησε ως στίχους, βραβευμένα ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Πάμπλο Νερούδα.

Παράλληλα, υπήρξε πολιτικός και συγγραφέας, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου με το ΚΚΕ και τη ΝΔ, είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983, ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
“Δεν είμαι ποιητής” είχε γράψει στην εισαγωγή του βιβλίου ” Να μαγευτώ και να μεθύσω” (“Νέα Σύνορα” – Α. Λιβάνη) , όμως” η ψυχή μου όταν γράφει, ξεσπά. Κύμα είμαι και ξεσπώ/δίχως λευτεριά δε ζω”.
Γεννήθηκε στη Χίο, τον Ιούλιο του 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα από τη Μικρά Ασία. Λόγω της εργασίας του πατέρα του έζησε τα παιδικά του χρόνια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Το 1941, εξέδωσε τη πρώτη του ποιητική συλλογή με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης, ενώ σε ηλικία μόλις 17 ετών παρουσίασε στην Τρίπολη το έργο του “Κασσιανή”.
Μίκης Θεοδωράκης - Μάνος Χατζιδάκις στα πολύ νιάτα τους - Καταπληκτική φωτογραφία | eirinika.gr
Το 1943, συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, από τους Ιταλούς και βασανίζεται . Στην Αθήνα, όπου διαφεύγει, ο Μίκης Θεοδωράκης οργανώθηκε στον ΕΛΑΣ, εκτελώντας χρέη διαφωτιστή στον Πέμπτο Τομέα της ΕΠΟΝ, ενώ αγωνίζεται και ως διμοιρίτης Μεταξωτής διμοιρίας του 1ου Τάγματος της Νέας Σμύρνης κατά τα Δεκεμβριανά. Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη.
Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Ικαρία, με σχετική ελευθερία κινήσεων. Προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποδράσει, επιστρέφει στην Αθήνα με τη γενικευμένη αμνηστία της κυβέρνησης Σοφούλη και περνά στη παρανομία σε διάφορες ομάδες ένοπλης δράσης, συλλαμβάνεται στο πατρικό του στη Νέα Σμύρνη και εξορίζεται εκ νέου στην Ικαρία όπου συνθέτει συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου αλλά και λαϊκή μουσική.
Μίκης Θεοδωράκης ~ Μικρό Αφιέρωμα με 3 Τραγούδια - YouTube
Το 1950, αποφοιτά από το Ωδείο με δίπλωμα στην αρμονία και υπηρετεί το υπόλοιπο της στρατιωτικής του θητείας, όπου αποπειράται ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει.
Το 1951 απολύεται και τρία χρόνια μετά παντρεύεται την Μυρτώ Αλτίνογλου και πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία όπου εγγράφεται στο Conservatoire και σπουδάζει με τον Ολιβιέ Μεσιάν. Πετυχαίνει τη διεθνή αναγνώριση με τα έργα του “Σουίτα Νο 1 για πιάνο και ορχήστρα”, “Η Αντιγόνη”, “Les amants de Teruel”, “Le feu aux poudres”, ενώ έχοντας ανακαλύψει την ελληνική λαϊκή μουσική συνθέτει τους “Λιποτάκτες” και τον “Επιτάφιο” του Γιάννη Ρίτσου.
Όταν δολοφονείται ο Γρηγόρης Λαμπράκης αναλαμβάνει επικεφαλής της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, η οποία θα γίνει γρήγορα η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση στην Ελλάδα και εκλέγεται στο Κοινοβούλιο.
Το πραξικόπημα των Απριλιανών βγάζει ξανά τον Θεοδωράκη στη παρανομία και συλλαμβάνεται στις 21 Αυγούστου του 1967 όπου και τίθεται σε κατ’οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Βραχάτι, αργότερα στο ορεινό χωριό Ζάτουνα και στη συνέχεια στον Ωρωπό. Μετά από διαβήματα αλληλεγγύης πολλών μεγάλων προσωπικοτήτων εξορίζεται από την Ελλάδα και πηγαίνει στο Παρίσι.
Μίκης Θεοδωράκης: Mια διαφορετική συνέντευξη για όλα - Ανοιχτό Παράθυρο
Συνεχίζει τον αντιστασιακό του αγώνα, η δε γνωριμία του με τον Πάμπλο Νερούδα τον ωθεί σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο αφιερωμένες στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, τον ίδιο δε ζωντανό σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας.
Μίκης Θεοδωράκης - Ελληνικός κινηματογράφος
Επιστρέφει στην Ελλάδα, στις 24 Ιουλίου 1974 και έρχεται αντιμέτωπος με την Αριστερά καθώς κατηγορείται ότι υπερασπίζεται τον Καραμανλή, στην προσπάθειά του για ένα “ήπιο” πέρασμα στη Δημοκρατία.
Το 1980 αυτοεξορίζεται στο Παρίσι όπου ολοκληρώνει τη σύνθεσή του “Canto General”.
Το 1981 εκλέγεται βουλευτής και πάλι, παραιτείται από την έδρα του το 1986 για να αφοσιωθεί στις συνθέσεις του, παρουσιάζοντας το 1987 τη πρώτη του όπερα “Κώστας Καρυωτάκης”.
Το 1989 κάνει έκκληση συνασπισμού ανάμεσα στη ΝΔ και την Αριστερά για κάθαρση από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, μετά δε τις εκλογές του 1990 γίνεται υπουργός Επικρατείας στη κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εργάζεται για τα ζητήματα των ναρκωτικών, της παιδείας και του πολιτισμού και προωθεί την συμφιλίωση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Εγκαταλείπει την κυβέρνηση το 1992 και αναλαμβάνει για δύο χρόνια τη γενική διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Τα επόμενα χρόνια παίρνει δυναμικά θέση για σημαντικά γεγονότα της εποχής (ελληνοτουρκική φιλία, Υπόθεση Οτσαλάν, πόλεμος Αφγανιστάν, πόλεμος Ιράκ κλπ).
Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατό του | Znews
Το 2010 ανακοινώνει την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών (Σπίθα), το 2013 όμως αποφάσισε με επιστολή του να αποστρατευτεί από αυτό.
Το 2015 αρχικά διάκειται ευνοϊκά προς την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική σε αυτή.
Το 2018 ήταν από τους κυριότερους ομιλητές στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα τονίζοντας ότι “Η Μακεδονία είναι μια, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική”.
Στην εξηντάχρονη καριέρα του ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, μουσική για κινηματογράφο, για τραγωδίες, πολλά συμφωνικά έργα και ορατόρια που δικαίως τον κατατάσσουν σε έναν από τις σημαντικότερες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με μια προσωπική επιστολή του προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, το 2020, είχε εκφράσει την επιθυμία” να αφήσει αυτόν τον κόσμο ως κομμουνιστής” καθώς επίσης η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή του να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.
ΣΚΑΪ Τηλεόραση | Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου
Ο Πρωθυπουργός κύρηξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι :” Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.