Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ για Αφγανιστάν – Κλείσιμο συνόρων σε πρόσφυγες

Αφγανιστάν-πρόσφυγες-

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Ελληνας πολίτης μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και στη συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων του υπουργείου με ΥΠΕΞ άλλων κρατών, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ, όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας.

Αυτή τη στιγμή στελέχη της ελληνικής πρεσβείας βρίσκονται μαζί του και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, είπε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα γίνει η χώρα μας πύλη εισόδου για παράτυπους Αφγανούς πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Όπως είπε η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν και η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Δείτε εδώ το βίντεο.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα συζητήσει μόνο αν κάποια στιγμή αποφασίσει η Ευρώπη να γίνουν κάποιες νόμιμες μετεγκαταστάσεις ευπαθών ομάδων, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της αφού βρίσκονται στη χώρα 40.000 υπηκόοι Αφγανιστάν εκ των οποίων οι 20.000 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι άλλοι 20.000 έχουν αιτηθεί ασύλου.

Στο ερώτημα ότι τον καταγγέλλουν για προσπάθεια επιστροφής από τη χώρα μας  Αφγανών προσφύγων αυτές τις κρίσιμες ημέρες που επικρατεί χάος στη χώρα με την επικράτηση των Ταλιμπάν, ο Νότης Μηταράκης υποχρεώθηκε να παραδεχθεί  ότι αυτή τη στιγμή στην πράξη δεν μπορεί καμιά χώρα να πραγματοποιήσει επιστροφές στο Αφγανιστάν.

Facebook Comments

POST A COMMENT.