Σύντομα οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη

ευρώ-
Πριν από το τέλος Ιουλίου, οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνει την ολομέλεια η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά δεν αναμένεται να έχουν λόγο στην έγκριση των σχεδίων οι ευρωβουλευτές.

 

Tην επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιεύσει η Κομισιόν τις πρώτες αξιολογήσεις εθνικών σχεδίων ανάκαμψης κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ξαναγύρισε ύστερα από 15 μήνες.

Στην ειδική συζήτηση για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η Πράσινη Συμφωνία είναι πραγματικότητα και θα αποτελέσει το ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό σχέδιο της κοινωνίας μας, ύψους 750 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ».

Οπως είπε, η Ε.Ε. έχει πάρει τα μαθήματά της από τις προηγούμενες κρίσεις. «Είναι μια ανάκαμψη που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα και για το μέλλον, επειδή συνειδητοποιήσαμε σε αυτήν τη θεμελιώδη παγκόσμια κρίση ότι δεν πρέπει να αγκιστρωθούμε στα παλιά πρότυπα. Δεν χωριστήκαμε σε Βόρειους Ευρωπαίους, Νότιους Ευρωπαίους, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της λιτότητας ή τους φίλους της συνοχής. Αυτή τη φορά συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ένας και μοναδικός στόχος που έχει σημασία. Και αυτός είναι για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας ως Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το μόνο νέο στοιχείο που έδωσε είναι ότι την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα αρχίσει να εγκρίνει τα εθνικά σχέδια τα οποία θα τεθούν στη συνέχεια στη διάθεση του Συμβουλίου. Σύμφωνα με όσα έχει ήδη δηλώσει εκπρόσωπος της Κομισιόν, τα πρώτα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στις χώρες πριν από το τέλος Ιουλίου, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να «μεταφραστούν» σε νομικές πράξεις τα έργα που έχει αναγγείλει κάθε χώρα. Οι χώρες που κατέθεσαν πρώτες, θα λάβουν και χρήματα πρώτες.

Πρώτη κατέθεσε το σχέδιό της η Πορτογαλία στις 22 Απριλίου, ακολούθησε η Γερμανία στις 27, η Ελλάδα στις 28, η Γαλλία και η Σλοβακία στις 29 και η Ισπανία, η Δανία και το Λουξεμβούργο στις 30 Απριλίου. Αυτές οι χώρες έχουν σοβαρές πιθανότητες να αξιολογηθούν και πρώτες.

«Η ανάκαμψή μας πρόκειται να ξεκινήσει. Τα σχέδια δείχνουν τον δρόμο, τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τώρα έχουμε λάβει 23 εθνικά σχέδια. Αυτά τα σχέδια στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για νέα αρχή. Οι πολίτες μας είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν ένα πιο βιώσιμο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον. Και αυτό είναι ακριβώς το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε», κατέληξε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλησε να χρυσώσει και το χάπι για το Ευρωκοινοβούλιο που δεν αναμένεται να έχει άποψη για την έγκριση των σχεδίων των χωρών.

«Θα δείτε ότι τα εθνικά σχέδια μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον της Ευρώπης. Αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές προκλήσεις πιο ολοκληρωμένα από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα ενισχύσουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και την ένταξη, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν τα δημόσια οικονομικά και τα φορολογικά συστήματα πιο βιώσιμα, η ενίσχυση της διακυβέρνησης θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικά για τις ΜΜΕ και την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης οι οικονομίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στα 168 δισ. η ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» για το 2022

Την πρότασή της για ετήσιο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 167,8 δισ. ευρώ για το 2022 κατέθεσε η Κομισιόν. Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν 143,5 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων από το NextGenerationEU (το πολυετές Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό), όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους

Η Επιτροπή προτείνει τα 53 δισ. ευρώ να δοθούν για την κοινή γεωργική πολιτική. Τα 36,5 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν για την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή -κάτι που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα-, ενισχυμένα με 10,8 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU στο πλαίσιο του REACT-EU για τη στήριξη της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης κρίσεων.

Επιπλέον, 5,5 δισ. προτείνει η Κομισιόν να διατεθούν για ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις και 4,7 δισ. ευρώ για το ανθρώπινο δυναμικό, την κοινωνική συνοχή και τις αξίες, εκ των οποίων 3,4 δισ. ευρώ για το Erasmus +.

Το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ θέλει η Κομισιόν για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ θα πάει για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα λειτουργήσει για όλους -εδώ θα ενταχθούν και οι ελληνικές περιοχές που θα πρέπει να απολιγνιτοποιηθούν. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU.

Το 1,9 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την προστασία των συνόρων, 1,3 δισ. ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Επιπλέον, 1,2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της άμυνας και της κοινής ασφάλειας, εκ των οποίων 950 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων και της έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας (ΕΤΑ), καθώς και 232 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της στρατιωτικής κινητικότητας.

Τέλος, ένα μικρό σχετικά ποσό, ύψους 789 εκατ. ευρώ, προτείνεται για το πρόγραμμα EU4Health για τη διασφάλιση ολοκληρωμένης υγειονομικής ανταπόκρισης στις ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και 95 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ενωσης (rescEU), ώστε να είναι δυνατή η ταχεία ανάπτυξη επιχειρησιακής βοήθειας σε περίπτωση κρίσης. Το rescEU θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί επιπλέον με 680 εκατ. ευρώ από το NextGenerationEU.

Πηγή: efsyn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.