Ο Τζο Μπάϊντεν στηρίζει την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid – 19

WILMINGTON, DELAWARE - JULY 14: Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks at the Chase Center July 14, 2020 in Wilmington, Delaware. Biden delivered remarks on his campaign's 'Build Back Better' clean energy economic plan. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πατέντας με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για το εμβόλιο κατά του Covid – 19.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, Katherine Tai: “Αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εξαιρετικές συνθήκες της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για χάρη του τερματισμού αυτής της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτές τις προστασίες σε ο, τι αφορά στα εμβόλια κατά του Covid – 19.
Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Καθώς διασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικάνικο λαό, η διοίκηση Μπάϊντεν θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους, για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων.
Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων”.
Η Katherine Tai, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της άρσης, υπογράμμισε όμως ότι οι συζητήσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες και οι αποφάσεις του ΠΟΥ θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Το τελευταίο μάλιστα διάστημα δέχτηκε πιέσεις από Δημοκρατικούς αλλά και από πάνω των 60 πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων καθώς και από πλέον των 100 νομπελιστών, οι οποίοι είχαν κάνει έκκληση προς το πρόσωπό του, να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων από τους διεθνείς κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
“Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά του Covid – 19” χαρακτήρισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, την απόφαση του προέδρου Μπάϊντεν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
“Η δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάϊντεν, και της εκπροσώπου για θέματα εμπορίου να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα πανίσχυρο παράδειγμα της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων”.
“Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτή την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας”,έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.