Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά;

κόκκινα αυγά

Ένα από τα πιο παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα, που είναι διαδεδομένο στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, είναι το βάψιμο των αβγών. Τα αβγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη προς ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου του Χριστού με τους μαθητές του λίγο πριν το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου.

Σίγουρα, έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα αβγά βάφονται κατά την παράδοση κόκκινα.

Το κόκκινο χρώμα των αβγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού μετά την τριήμερη ταφή του, καθώς και τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής που απορρέει από το γεγονός της Ανάστασης. Άλλωστε, τα αβγά ακόμα και πριν βαφτούν αντιπροσωπεύουν τη γονιμότητα και τη δημιουργία.
eggs1
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές παραδόσεις σχετικά με την προέλευση του εθίμου των κόκκινων αβγών.

Σύμφωνα με την πρώτη, μία γυναίκα που πληροφορήθηκε το γεγονός της Ανάστασης φάνηκε δύσπιστη λέγοντας πως θα πίστευε μόνο όταν τα αβγά που κρατούσε στα χέρια της κοκκίνιζαν. Έτσι κι έγινε. Τα αβγά κοκκίνισαν και η γυναίκα πίστεψε την Ανάσταση του Χριστού.
Θεωρείται πιθανό, αν η εκδοχή αυτή αντικατοπτρίζει την αλήθεια, η τήρηση του εθίμου να ξεκίνησε κατά την εποχή εκείνη.

Κατά τη δεύτερη παράδοση, η ίδια η Παναγία προσέφερε ένα καλάθι με αβγά στους φρουρούς του Υιού της προκειμένου να του συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν καλύτερα κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του στο σταυρό του μαρτυρίου.
Τα αβγά κοκκίνισαν όταν η Παναγία τα μούσκεψε με τα δάκρυά της.

Η τρίτη και τελευταία υπόθεση, η οποία θεωρείται και η πλέον πιθανή,αναφέρει ότι μετά την Ανάσταση του Κυρίου η Μαρία η Μαγδαληνή, ως μία από τα πρώτα άτομα που αντίκρισαν τον κενό τάφο του Χριστού, επισκέφθηκε το Ρωμαίο αυτοκράτορα για να τον ενημερώσει για το θαύμα της Ανάστασης.
Εκείνος δεν πίστεψε πως ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να είναι πραγματικό και, θέλοντας να αποδείξει πως επρόκειτο για αποκύημα της φαντασίας της Μαρίας, βροντοφώναξε ότι αν τα αβγά που βρίσκονταν στο καλάθι δίπλα του εκείνη τη στιγμή κοκκίνιζαν, τότε και ο ίδιος θα πειθόταν για την Ανάσταση του Χριστού.
Τα αβγά κοκκίνισαν και τελικά ο αυτοκράτορας πείστηκε για την Ανάσταση του Χριστού.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μόνο για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους το παραδοσιακό χρώμα των αβγών είναι το κόκκινο (αν και τα τελευταία χρόνια τα χρώματα ποικίλουν), καθώς στη Δύση η παράδοση θέλει τα αβγά πολύχρωμα.

Τέλος, να πούμε πως και το τσούγκρισμα των αβγών έχει τη ρίζα του στην παράδοση της Ανάστασης, αφού υποδηλώνει το σπάσιμο του τάφου κατά την έξοδο του Χριστού από αυτόν.

dogma.watchit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.