Ψήφος αποδήμων: Τι κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό “αιφνιδιασμό”

ψήφος αποδήμων

“Δεν ανοίγει καμία κυβέρνηση μέτωπα εκλογικού τύπου αν η ίδια δεν προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα”. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον αιφνιδιασμό που επιχείρησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανοίγοντας μέσα σε ένα πρωινό ζήτημα ψήφου των αποδήμων. Όμως πίσω από τη σπουδή Βορίδη να τα αλλάξει όλα με πρόφαση τη… «συναίνεση» της κας Τζάκρη διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό φαίνεται να το ερμηνεύει σωστά η Κουμουνδούρου.

Η άσχημη δημοσκοπική εικόνα που καταγράφει η κυβέρνηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ερείσματα που έχει στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους, έχει κάνει τους εκλογικούς αναλυτές του Μαξίμου να σκέφτονται τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ισορροπήσουν τις απώλειες που διαφαίνονται από την νεολαία.

  • Κι ένας τρόπος για να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσω της δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων ότι «δεν θέλει την ψήφο των ομογενών».

Το πεδίο μάλιστα θεωρείται και προνομιακό για το κυβερνών κόμμα, με το επιτελείο του Μοσχάτου να θεωρεί περισσότερο από δεδομένη την ψήφο των απανταχού Ελλήνων.

«Αλλοίωση αποτελέσματος»

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ευθέως για σχεδιασμούς και ομολογία αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως σημειώνουν η ΝΔ υφίσταται καθίζηση στο εσωτερικό και μεθοδεύει την ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους ακόμη και ανθρώπων χωρίς καμία επαφή με την Ελλάδα με την ψήφο τους μάλιστα να καθορίζει τα εκλογικά ποσοστά της επικράτειας.

  • Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το μεγαλύτερο μέρος της ομογένειας είναι ψηφοφόροι της ΝΔ αν και τα μόνα επίσημα στοιχεία που έχουν είναι από τις ευρωεκλογές του 2019 στις οποίες όμως δεν υπάρχει η Αμερική και η Αυστραλία οι οποίες έχουν και το πολυπληθέστερο ελληνικό στοιχείο. Παράλληλα οι Έλληνες του εξωτερικού – όπως είναι λογικό – δεν μπορούν να μετρηθούν στις δημοσκοπήσεις που γίνονται ώστε να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ωστόσο στην κυβέρνηση πιστεύουν πως τα ερείσματα και οι επαφές που έχουν στην ομογένεια είναι περισσότερα και πιο σημαντικά σε σχέση με την Κουμουνδούρου και για αυτό ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί τις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών.

  • Όμως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα δεδομένα είναι να αυξηθεί η δεξαμενή των Ελλήνων του εξωτερικού από την οποία μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους. Γιατί με βάση το νόμο Θεοδωρικάκου η δεξαμενή αυτή υπολογίζεται βάσει των προϋποθέσεων που θέτει ως προϊόν ευρείας διακομματικής συναίνεσης στους 300 με 350 χιλιάδες. Αριθμός που ως ποσοστό στην κάλπη δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Διαύλους επικοινωνίας όμως με τους Έλληνες του εξωτερικού διατηρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να εστιάζει στους ανθρώπους του λεγόμενου brain drain, τους νέους επιστήμονες που στη δεκαετία των μνημονίων έγιναν οι σύγχρονοι οικονομικοί μετανάστες.

Η αθόρυβη δουλειά που σύμφωνα με πληροφορίες κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θορύβησε τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη.

Διπλός αιφνιδιασμός στην Κουμουνδούρου

Ο αιφνιδιασμός όμως Βορίδη φαίνεται ότι πέτυχε και ήταν και διπλός στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο πρώτος λόγος που αιφνιδιάστηκαν ήταν η ξαφνική πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη να καταθέσει μέσα σε ένα πρωινό την τροπολογία του ενός άρθρου για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.
  • Ο άλλος όμως ήταν η ίδια η κα Τζάκρη και το υπερβολικό στοιχείο στις δηλώσεις της στον Εθνικό Κήρυκα, την εφημερίδα των Ελληνοαμερικανών. Η αποφασιστικότητα και το παθιασμένο ύφος με το οποίο απευθύνθηκε στο ακροατήριο της ομογένειας η κα Τζάκρη ξένισε πολλούς στην Κουμουνδούρου.

Ήταν δε τόσο κατηγορηματικός ο τρόπος με τον οποίο εξέφρασε την καθαρή πρόθεση της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθούν οι περιορισμοί που κανείς στη θέση του κ. Βορίδη δεν θα άφηνε αναξιοποίητη μια τέτοια «πάσα» η οποία έμοιαζε με στροφή 180 μοιρών στο θέμα.

  • Και παρά το αρχικό μούδιασμα κανείς δεν άδειασε την κα Τζάκρη εσωκομματικά. Το αντίθετο μάλιστα συνέβη και όσο περνούσε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ περνούσε στην αντεπίθεση.

Η κα Τζάκρη επιμένουν από την πρώτη στιγμή στην Κουμουνδούρου δεν είπε τίποτε περισσότερο από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε εκφραστεί στη διακομματική επιτροπή του 2019 με υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Ψήφος για όλους τους ομογενείς χωρίς προϋποθέσεις με εκλογή 5 Βουλευτών Επικρατείας ώστε να επηρεάζεται το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Για να αποδείξουν ότι πρόκειται για προμελετημένο σχέδιο Μητσοτάκη θύμιζαν από το ΣΥΡΙΖΑ και μια εισήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες της Λατινικής Αμερικής στην οποία εξέφραζε τη δέσμευση να απαλειφθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν από τη διακομματική επιτροπή.

Απρόβλεπτος παράγων

Όλες οι απαντήσεις όμως βρίσκονται στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

  • Για να ισχύσει η συγκεκριμένη αλλαγή στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων. Η τροπολογία Βορίδη δηλαδή να ψηφισθεί από 200 βουλευτές. Μάλιστα επειδή πρόκειται για ψήφο του εξωτερικού στην προκειμένη περίπτωση εξηγούν από την Κουμουνδούρου δεν ισχύει η χρονική ισχύς μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης.

Το νομοσχέδιο πάντως την Πέμπτη εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή και μέχρι και την ψήφισή του στην ολομέλεια αναμένεται σκληρό ροκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να χαλάσει τα σχέδια της «νέας εκτροπής» της ΝΔ.

Ο αρχικός αιφνιδιασμός Βορίδη υποκρύπτει δυο βασικές κυβερνητικές αδυναμίες σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευση.

  • Η μια είναι το φιάσκο της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών η οποία αποδείχτηκε αφιλόξενη για τους απόδημους – δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον από το Φεβρουάριο – ενώ δεν αποκλείουν αυτό να ενέχει και σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης.
  • Η άλλη είναι η εσωτερική διαμάχη με τον Τάκη Θεοδωρικάκο με τον διάδοχό του να μην διστάζει να αποκηρύσσει ανοιχτά τον ισχύοντα νόμο που υπήρξε ωστόσο προϊόν ευρύτατης συναίνεσης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Πηγή: Libre

Facebook Comments

POST A COMMENT.