Διάσταση απόψεων Κικίλια και επιτροπής ειδικών για το εμβόλιο της AstraZeneca

oxf-Astra

Κικίλιας: Ακολουθούμε τον EMA, συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί – Παναγιωτόπουλος: Αναστολή θα εισηγηθεί η επιτροπή.

«Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)», τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνιστώντας, «ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

«Στη χώρα μας, έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο και σημειώθηκε ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και δε σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά».

«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προτρέποντας τους πολίτες που έχουν σήμερα προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό να πάνε κανονικά να κάνουν το εμβόλιο, μέχρι να υπάρξει κάποια άλλη εισήγηση του ΕΜΑ…

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι επιστημονικό και πολιτικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ».
Σημείωσε μάλιστα ο κ. Κικίλιας ότι ο ΕΜΑ μέχρι τώρα δεν έχει δώσει σχετική οδηγία αναβολής σε καμία χώρα, αντιθέτως, ακόμα και χθες το βράδυ, σε ανακοίνωσή του, τοποθετήθηκε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού.

«Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις».

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος: Αναστολή λίγων ημερών θα εισηγηθεί η επιτροπή

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μίλησε σήμερα σε ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, σχετικά με την ανησυχία που προκαλούν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, ανέφερε ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί αναστολή λίγων ημερών του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο και στην Ελλάδα.

Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το εμβόλιο της AstraZeneca

Καθώς αρκετές χώρες ανέστειλαν την εμβολιαστική διαδικασία με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι πολίτες ανησυχούν για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά», παραδέχτηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Ωστόσο, ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, ο οποίος συνεδριάζει σήμερα σχετικά με την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης. «Η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν, δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca, αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Αθανάσιος Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

«Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβολίου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει», δήλωσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» συμπλήρωσε.

«Κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών», σχολίασε ο κ. Σκουτέλης όταν ερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, τονίζοντας ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο», είπε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Facebook Comments

POST A COMMENT.