«Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει»: Ένα παραμύθι για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης

Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

«Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει», είναι ένα σημαντικό παραμύθι, πιο επίκαιρο από ποτέ, για την εκπαίδευση των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Το παραμύθι «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη, είναι ένα παραμύθι που με φιλική αφήγηση και τρυφερή εικονογράφηση αγγίζει ένα δύσκολο θέμα, που αποτελεί δυστυχώς μια από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας: τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών, από τη νηπιακή μέχρι και τη μεγαλύτερη ηλικία.

 Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει, Ελένη Δασκαλάκη - Skroutz.gr

Το παραμύθι υπογράφει η συγγραφέας, μεταφράστρια και δημοσιογράφος Ελένη Δασκαλάκη. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό. Το παραμύθι ξεκινά με πρόλογο του Δρ Θάνου Ασκητή και περιέχει δύο Παραρτήματα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο-τραυματοθεραπεύτρια Άννα Μαρία Κυριακοπούλου και τη Δρ Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής.

«Η σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά μπορεί να προληφθεί», μας λέει η συγγραφέας, Ελένη Δασκαλάκη

«Με όλα όσα μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες, γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ να κάνουμε κάτι για να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα. Η σωστή ενημέρωση, το σπάσιμο των ταμπού και η ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά μας, σε κάθε ηλικίας τους, τονίζονται από τους ψυχολόγους ως βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η βάση γι’ αυτό μπαίνει σε μικρή ηλικία, από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, με συζητήσεις ανάλογες με την ηλικίας τους και προσφέρει στα παιδιά τα ψυχικά εφόδια ώστε τα μυστικά των άλλων να μην ασκούν δύναμη επάνω τους, να μπορούν να πουν «όχι» και να μιλάνε στους γονείς τους για όλα όσα τους απασχολούν».

Τι διδάσκει η ιστορία της Ρίνας στα παιδιά

Η Ρίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στον βυθό της θάλασσας στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών.  Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει. Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνο ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει και κάνει τη μικρή Ρίνα να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να ξέρει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της.

Και ξέρει τώρα πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η ίδια για να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά έχει στο πλάι της και ανθρώπους έτοιμους να τη βοηθήσουν.

  • Είτε με την ιδιότητα του γονιού, είτε του εκπαιδευτικού, ας μάθουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν και τα ίδια τον εαυτό τους και ας τα βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν και να επικοινωνήσουν τυχόν άσχημες εμπειρίες τους.

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

Ένα παραμύθι για την εκπαίδευση των παιδιών στη σεξουαλική κακοποίηση

Συγγραφέας: Ελένη Δασκαλάκη (δημοσιογράφος)

Εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά

Επιστημονική συνεργασία:

  • Δρ Θάνος Ασκητής,
  • Νάντια Κουρμούση, Δρ Αγωγής Υγείας
  • Άννα-Μαρία Κυριακοπούλου, MSc Ψυχολογίας

Εκδόσεις: Σοκόλη

Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2019

 

 

Υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.