Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί

Σαρκοζί
Δικαστήριο του Παρισιού, σήμερα Δευτέρα, έκρινε ένοχο τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, για διαφθορά καθώς βάσει των κατηγοριών προσπάθησε να δωροδοκήσει τον δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, βοηθώντας τον να αναλάβει ανώτατη θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα σχετικά με την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί έχει κατηγορηθεί ότι εδέχθη παρανόμως χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία από την κληρονόμο της εταιρείας L’ Oreal, Λίλιαν Μπέτενκουρτ.
Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην Πρόεδρο ποινή φυλάκισης τριών ετών, τα δύο με αναστολή.
Ο ίδιος ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε των κατηγοριών, υποστηρίζοντας ότι “ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς”. Ένοχοι στην υπόθεση κρίθηκαν επίσης, εκτός του Νικολά Σαρκοζί, ο εμπλεκόμενος δικαστής καθώς και ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτζογκ.
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας, που πρώην Πρόεδρος δικάζεται για διαφθορά και θα εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ο προκάτοχος του, Ζακ Σιράκ, είχε κριθεί ένοχος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά την διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος Παρισίων , το 2011,όμως του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.
Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τους γαλλικούς νόμους, δεν πρόκειται να φυλακιστούν αλλά θα τους επιβληθεί η ποινή του “κατ’οίκον περιορισμού με βραχιολάκι”. Έχουν δε το δικαίωμα έφεσης εντός 10ημέρου.
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, μέχρι το τέλος του μήνα, πρόκειται να ξανακαθήσει στο εδώλιο, καθώς κατηγορείται για παράνομη υπέρβαση του ορίου των δαπανών, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, το 2012.

Facebook Comments

POST A COMMENT.