Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca

Coronavirus COVID-19 medical test vaccine research and development concept. Scientist in laboratory study and analyze scientific sample of Coronavirus antibody to produce drug treatment for COVID-19.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και οι ανάλογες Επιτροπές άλλων Κρατών, ανασκόπησαν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, τη ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.
Η δική μας Εθνική Επιτροπή ανασκόπησε επίσης τα δεδομένα, ενόψει και του σύντομου χρονικού διαστήματος στο οποίο θα διατίθεται το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα:

Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο, δηλαδή παράγει αντισώματα και είναι και αποτελεσματικόΤο σημαντικό όμως είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιαζομένων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Η προστασία στα ηλικιωμένα άτομα

Αναφορικά με την προστασία από τη σοβαρή αλλά και την ήπια νόσο στα ηλικιωμένα άτομα, υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα, περιλαμβάνουν ένα μικρό αριθμό που συμμετείχαν στις μελέτες, με αποτέλεσμα το δείγμα αυτό να μην θεωρείται αξιόπιστο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων για όλες τις ηλικίες, μας κάνει να πιστεύουμε ότι και για αυτές τις ηλικίες, τις μεγάλες, θα είναι αποτελεσματικό. Αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σύντομα, τα οποία θα τροποποιήσουν πιθανώς και τη θέση που έχει σήμερα η Επιτροπή.

Ποια η σύσταση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετώνΤο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Γιατί τώρα αυτό το διάστημα; Διότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό. Έτσι, είναι καλύτερες οι 12 εβδομάδες από τις 8 εβδομάδες που είχε σε μία φάση συμπεριλάβει η μελέτη.

Σύντομα, αναμένονται  νεότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, ούτως ώστε εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του όπως και στις μικρότερες ηλικίες, να επεκταθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στους ηλικιωμένους.

Πώς θα εμβολιαστεί η ομάδα 60-64;

Από αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60- 64, και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Ήδη, παραλάβαμε την Κυριακή τις πρώτες 45.000 δόσεις εμβολίου από την εταιρεία Astra Zeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες μέρες.

Επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους στη χτεσινή ενημέρωση:

1.      Το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω και ανοίγουμε την ηλικιακή ομάδα 75- 79 τις επόμενες μέρες και

2.      το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα δυο παράλληλα αυτά συστήματα δε θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δε θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

FIND US ON FACEBOOK

80 Χρόνια ΕΑΕΤΕ: 1938-2018

ΧΡΗΣΙΜΑ

Χαρτης

Video

ADS