Σημαντική Ελληνική παρουσία στη Νότιο Αφρική

146735290
“Για όσους δεν το γνωρίζουν, στη Νότια Αφρική, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα με πάνω από 40.000 συμπατριώτες μας Ελληνες” αναφέρει σε ανάρτησή σου στα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κώστας Βλάσης, επ’ ευκαιρίας της διαδικτυακής συνομιλίας που είχε με εκπροσώπους της Ομογένειας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, οθόνη και εσωτερικός χώρος
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Έλληνας υφυπουργός ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Κοινότητα, η οποία προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
“Ακόμα και εν μέσω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρούμε τους δεσμού μας ισχυρούς, γιατί μας ενώνει η αγάπη για την Πατρίδα” υπογραμμίζει ο κ. Βλάσης στην ανάρτησή του.
Η Ελληνική παρουσία στη Νότια Αφρική δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του” Η Ελληνική Κοινότητα στη Νότια Αφρική “ο ιστορικός – ερευνητής κ. Αντώνης Χαλδαίος, οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες ήταν ναυτικοί και έφτασαν γύρω στο 1860 στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν.
Αργότερα η μετανάστευση ήταν μαζική, με τους περισσότερους μετανάστες να ξεκινούν από τα Επτάνησα και σε μικρότερο αριθμό από κάποια νησιά του Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Λέσβος και η Σάμος. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες σε ορυχεία, όπου πολλοί έχασαν τη ζωή τους από τη φυματίωση, ή ασχολούντο με μαγαζάκια όπου σέρβιραν, καφέ, τσάι,, φαγητό. Ήρθαν αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, δέχτηκαν οργανωμένες επιθέσεις, όμως δεν το έβαλαν κάτω, πάλεψαν, προσαρμόστηκαν και κατάφεραν να ανέλθουν οικονομικά και κοινωνικά.
Σήμερα, υπάρχουν Έλληνες που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο πλούσιων στη Νότια Αφρική, με τεράστιες περιουσίες στο τομέα είτε του real estate, είτε της εστίασης.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στη σκηνή, δέντρο, ουρανός, παιδί, μοτοσικλέτα και υπαίθριες δραστηριότητες
Σημαντικό επίτευγμα των Ελλήνων της Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με τον κ. Χαλδαίο, είναι η ίδρυση του ιδιωτικού σχολείου “ΣΑΧΕΤΙ” (SAHETI) που έγινε πραγματικότητα το 1974, χάρις των δωρεών των Ελλήνων από όλη τη Νότια Αφρική.
Το “ΣΑΧΕΤΙ” ( SAHETI) που είναι ακρώνυμο των αγγλικών λέξεων :”South African Hellenic Educational and Technical Institute” έχει ως κύριους σκοπούς του:
Τη παροχή εκπαίδευσης κυρίως για παιδιά Ελλήνων αλλά και άλλα με έμφαση στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Τη διδασκαλία των Ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές του ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής τους.
Τη προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας, του πνεύματος του Ελληνισμού και της Ελληνικής Ορθόδοξης πίστης και ταυτόχρονα τη παροχή του δικαιώματος σε όλους στην ελευθερία της συνείδησης, της πίστης, της σκέψης, της γνώμης και της άποψης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.