ΗΠΑ: Το χρονικό του χάους – Παγκόσμιο σοκ από την εισβολή στο Καπιτώλιο

USA ELECTION CONGRESS

Μία από τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ υπήρξε η χθεσινή επεισοδιακή εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Η κατάσταση φαινόταν ότι θα ξεφύγει εδώ και μέρες. Χθες, χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, όπου ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα έκανε ομιλία, υποστηρίζοντας για άλλη μία φορά πως οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» την «εκλογική νίκη του» με νοθεία.

Για εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ και οι υποστηρικτές του είχαν διακηρύξει την 6η Ιανουαρίου ως «ημέρα λογαριασμού». Μια μέρα για να συγκεντρωθούν όλοι στην Ουάσιγκτον προκειμένου να «σώσουν την Αμερική» και να «σταματήσουν την κλοπή» των εκλογών που είχε χάσει, αλλά την οποία συνέχισε –συχνά μέσω μιας τοξικής σειράς θεωριών συνωμοσίας.

«Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου» είχε γράψει στις 19 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα από τα πολλά tweets του για τη συγκεκριμένη ημέρα. «Να είστε εκεί, να είστε άγριοι».

Και την παραμονή της προκαθορισμένης ημέρας, της 6ης Ιανουαρίου, μέλος της ομάδας Red-State Secession στο Facebook έγραψε: «Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε βία για να υπερασπιστείτε τον πολιτισμό, τότε ετοιμαστείτε να αποδεχτείτε τη βαρβαρότητα».

Κανείς όμως δεν περίμενε πόσο μακριά θα έφταναν τα πράγματα, με την εισβολή που έγινε από μεγάλη μερίδα οπαδών του, οδηγώντας τη διαφυγή των γερουσιαστών που εκείνη την ώρα συνεδρίαζαν για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Το χρονικό της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Όλα ξεκίνησαν από την ομιλία του Τραμπ στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο απερχόμενος πρόεδρος, μπροστά σε ένα οργισμένο κοινό, είπε για άλλη μια φορά πως οι Δημοκρατικοί προχώρησαν σε νοθεία και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Καπιτώλιο όπου την ίδια ώρα γινόταν η συνεδρίαση για την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών. Μάλιστα επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κατηγορώντας τον πως «κάνει πίσω» και πάει να επικυρώσει το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας «αξιολύπητους» Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους που δεν στηρίζουν τις θεωρίες του.

Λίγη ώρα μετά, εκατοντάδες διαδηλωτές όρμησαν προς το Καπιτώλιο και γρήγορα άρχισαν τα επεισόδια με την αστυνομία, που εξελίχθηκαν σε μια τραγική ημέρα για τις ΗΠΑ.

52 συλλήψεις – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσιγκτον – Για “ομαλή μετάβαση” κάνει λόγο ο Τραμπ

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης, ενώ 52 πρόσωπα είχαν συλληφθεί τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Facebook Comments

POST A COMMENT.