Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών

Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους-εμβόλια

Στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο, που αφορά στο εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσαν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, το χρόνο έλευσης των υπολοίπων εμβολίων στην Ελλάδα, την ημερομηνία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού των υγειονομικών, τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, αλλά για ένα περιστατικό, στους 471 που εμβολιάστηκαν, που εμφάνισε ήπια αλλεργική αντίδραση.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αρχικά, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία από τον εμβολιασμό της, την Κυριακή, και τα αισθήματα συγκίνησης, χαράς και ηθικής ικανοποίησης που ένιωσε, ενώ τόνισε ότι η προσδοκία πολλών μηνών πραγματοποιείται με την εφαρμογή των εμβολίων. «Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο και πραγματικά ο στόχος, όλων όσοι ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό (πρώτον: ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση ατόμων μεγάλης ηλικίας – δεύτερον: ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό, κυρίως για τους υγειονομικούς – τρίτον: ευάλωτα άτομα και ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες).

Τόνισε, επίσης, ότι δε θα εμβολιαστούν άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες των εταιρειών για τους εφήβους, ενώ τα συμπτώματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εξαιρετικά ήπια.

Εξαιρετικά σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις

Η κυρία Θεοδωρίδου σχολίασε και το ζήτημα των αλλεργικών αντιδράσεων, παραθέτοντας αναφορές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων (CDC), αλλά και της έγκριτης αλλεργιολογικής και ανοσολογικής Εταιρείας της χώρας μας, και επισημαίνοντας ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες και ότι αφορούν 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεων. «Υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με τη χορήγηση της επινεφρίνης. Επομένως το θέμα, “έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;”, δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Μεταλλάξεις και μεταδοτικότητα – Πιο μεταδοτικός ο ιός της …παραπληροφόρησης!

Όσον αφορά στη μετάλλαξη, η κυρία Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι ο κοροναϊός μεταλλάσσεται πιο αργά από τον ιό της γρίπης, είναι όντως πολύ μεταδοτικός, αλλά οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής διαδικασίας και εξέλιξης και ότι στην παρούσα φάση δε συνίσταται λόγος για αλλαγή του προγραμματισμού, ή του εμβολίου.

«Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο».

«Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

To χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων τόσο της Pfizer, όσο και της Moderna, αλλά και της Astrazeneca. Όπως δήλωσε, στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης και σε ένα περιστατικά, στα 471, που εμφάνισε ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Πρόκειται για ειδικευόμενη γιατρό στο Αττικό, η οποία εμφάνισε ήπιας μορφής αλλεργική αντίδραση και αντιμετωπίστηκε αμέσως. Η νεαρή γιατρός είναι πολύ καλά στην υγεία της και δεν τίθεται κανένα θέμα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

  • «Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.
  • Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.
  • Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.
  • Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.
  • Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.
  • Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.
  • Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.
  • Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες. Τότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα».

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.