Η Ελλάδα ξανασυστήνεται στον κόσμο: Ελληνικό Μουσείο Μπενάκη στη Μελβούρνη

Μουσείο Μπενάκη
Ένα νέο κτίριο στήνεται στη Μελβούρνη το οποίο θα στεγάσει το ελληνικό μουσείο Μπενάκη, αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού. Η στρατηγική με την οποία η Ελλάδα ξανασυστήνεται στον κόσμο, περιλαμβάνει ελληνικά έργα τέχνης που μπορούν να εκτεθούν, με φροντίδα και ασφάλεια, σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση για δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια – με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25 χρόνια – ενισχύει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού. Μάλιστα κατατέθηκε προς ψήφιση η συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο επέτρεπε δανεισμό μέχρι 5 έτη.
“Η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτεύουσα – δύναμη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θεωρούμε επιβεβλημένο λοιπόν να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές που υπάρχει έντονο το ομογενειακό στοιχείο όπως Αυστραλία και ΗΠΑ, και δεν είναι το ίδιο εύκολο με κάποιον που μένει στην Ευρώπη, να επισκεφθεί την Ελλάδα. Οπότε με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ταυτότητα της Ομογένειας, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας της και έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο “αναφέρει το ΥΠΠΟ στη σχετική του ανακοίνωση.
Η ρύθμιση αφορά καταρχήν στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει ήδη επαφή με το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης – την τρίτη πόλη στο κόσμο με ομογενειακό πληθυσμό – προκειμένου να συστεγαστεί σε νέο κτίριο που κατασκευάζει για τον συγκεκριμένο σκοπό με τον τίτλο “Μουσείο Μπενάκη Μελβούρνης”. Δημιουργείται έτσι ένα μίνι Μουσείο Μπενάκη με εκπροσώπηση όλων των συλλογών του με αντικείμενα που προέρχονται από τις αποθήκες του αθηναϊκού.
“Τα μουσεία της χώρας μας διαθέτουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια κινητά μνημεία, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες τους. Από αυτά, κάποια, που επιλέγονται από τα ίδια τα μουσεία και αφού τύχουν της έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φυσικά του ΚΑΣ(Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), θα μπορούν να εκτίθενται ως ενιαία συλλογή με μακροχρόνιο δανεισμό σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους του εξωτερικού, διατηρώντας απαραιτήτως την ονομασία του Μουσείου που δανείζει τα αντικείμενά του.
Είναι κάτι που έχουν κάνει μεγάλα μουσεία στον κόσμο, όπως το Μουσείο του Λούβρου. Υπό μία έννοια το Μουσείο Μπενάκη της Μελβούρνης αντιστοιχεί στο Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι. Είναι προτιμότερο τα κινητά μνημεία να μένουν “ξεχασμένα” στις αποθήκες των μουσείων μας, από το να αποτελούν τους πρέσβεις της Ελλάδας στο εξωτερικό; Είναι προτιμότερο να μένουν αφανή και άγνωστα στις αποθήκες, από το να γίνονται αντικείμενα θαυμασμού και ψυχαγωγίας σε φιλίες χώρες λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού; “.
Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:” Είναι απολύτως σαφές ότι τα αντικείμενα που θα στέλνονται προς έκθεση ανήκουν στα μουσεία τα οποία τα στέλνουν γι αυτό το σκοπό. Άλλωστε η αποστολή γίνεται με δική τους απόφαση και ύστερα από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ανήκουν στην Ελλάδα η οποία δίνει τη δυνατότητα να τα θαυμάσουν άνθρωποι σε άλλες γωνιές του πλανήτη, γεγονός που αποτελεί μεγάλη προβολή της χώρας και του πολιτισμού της”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.