Θα είναι τελικά υποχρεωτικός o εμβολιασμός κατά της COVID 19;

1201544365

Πολλά τα ερωτήματα που αφορούν την οργάνωση και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εμβολιασμού στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει με τις αρχές του νέου έτους, ενώ ήδη παρακολουθούμε ήδη την έναρξη εμβολιασμών στη Μ. Βρετανία.

Ας δούμε τι αναμένουμε να ισχύσει σύμφωνα με όσα ακούστηκαν χτες στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, και τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αλλά και όσα σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην ΕΡΤ1 αμέσως μετά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Θα είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό;

Σε ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις να ενεργοποιηθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικά με απόφαση του Υπουργού Υγείας και μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την πιθανότητα να περιλαμβάνει και πιστοποιητικό εμβολιασμένου, αλλά και τι θα σημαίνει αυτό για τους πολίτες που θα αρνηθούν τον εμβολιασμό σε δραστηριότητες, όπως ταξίδια με αεροπλάνο, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η απάντηση της κας Παπαευαγγέλου ήταν σαφής: 

  • «Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι  να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, είναι  αντίθετο με το Σύνταγμά μας, να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί».

Ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται:

  • «Ήδη σήμερα στην πρωινή μας συνάντηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συζητήθηκε πώς ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό χώρο (ιστοσελίδα), και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και για το αν αυτό θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη, πάλι αυτό είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου να επιλέξει αν θα εμβολιαστεί ή όχι».
  • «Έχει δημοσιευθεί για κάποιες αεροπορικές εταιρείες που τυχόν να ζητάνε κάποιο τέτοιο πιστοποιητικό, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Όπως φαίνεται όμως, το θέμα αυτό δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, καθώς ο κ. Παρασκευής άφησε ένα ενδεχόμενο να καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιστάσεις όταν τίθεται θέμα ασφάλειας της δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα σχολίασε:

  • «Υπάρχει ένα καίριο θέμα, το αν θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο δικαίωμα της ελευθερίας, στο δικαίωμα να επιλέξουμε και στον περιορισμό όσων δεν επιλέξουν να εμβολιαστούν και αν θα μπορούν να συμμετέχουν σε κάποιες διαδικασίες όπως τα ταξίδια. Πρέπει η ζυγαριά να γύρει προς το κοινό καλό! Φανταστείτε τι πρόβλημα θα προκαλέσει στην Ελλάδα αν έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, 20 εκατομμύρια τουρίστες, το επόμενο καλοκαίρι και ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων αυτών έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Έτσι, ναι μεν όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής σχετικά με το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ζυγίσουμε και το κοινό καλό και το τι σημαίνει αυτή η επιλογή. Σε κάποιες περιπτώσεις, με γνώμονα το κοινό καλό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση ότι θα πρέπει να είναι «υποχρεωτικό» όταν θα πρέπει να ταξιδέψουμε ή θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε συνθήκες συγχρωτισμού που, για τη δημόσια Υγεία, ο μη εμβολιασμός είναι αρκετά επικίνδυνος!».

Η κατάλληλη επιδημιολογική εικόνα πριν τον εμβολιασμό: Μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ενώ το ιικό φορτίο είναι υψηλό;

Σε ερώτηση σχετικά με την επικρατούσα άποψη πως θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, και στη σκέψη ενός τρίτου lockdown πριν το εμβόλιο προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα, η κα Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και κατηγορηματική:

  • «Το πιο συνηθισμένο είναι στο peak της επιδημίας να ξεκινά ο εμβολιασμός. Δεν περιμένουμε ύφεση της επιδημίας για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Όντως έχουν ακουστεί οι απόψεις κάποιων επιστημόνων, ότι θα έπρεπε να ήταν χαμηλό το φορτίο όταν ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Όμως, τα περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Δεν φαίνεται, δηλαδή, ότι ο ιός αποκτά μεταλλάξεις που δυνατόν να ενοχλήσουν την εμβολιαστική αποτελεσματικότητα. Συνεπώς δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει τρίτο lockdown πριν τον εμβολιασμό. Όποτε είναι το εμβόλιο εδώ, θα το χρησιμοποιήσουμε και πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα και στην επιτυχία του εμβολιασμού».

Απόλυτα σύμφωνος και ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, που διευκρίνισε:

  • «Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας, δηλαδή το εάν θα πρέπει να περιμένουμε να πέσει ή όχι το επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή να πάμε πιθανόν και σε τρίτο απαγορευτικό (αν τυχόν το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό) για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες του εμβολιασμού, αυτό θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο και θα καθυστερούσε να εμβολιαστούν τα άτομα που έχουν ανάγκη τον εμβολιασμό, που έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και νομίζω ότι ο τόνος που έδωσε η κα Παπαευαγγέλου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πώς θα καταγράφονται τυχόν παρενέργειες

Σχετικά με ποια διαδικασία θα καταγράφονται τυχόν παρενέργειες από τη στιγμή που δεν υπάρχει θεράπων ιατρός, η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε:

  • «Ως προς την παρακολούθηση των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού, ήδη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είμαστε σε συνεννόηση και συνεχείς συζητήσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, πώς θα χρησιμοποιήσουμε την γνωστή «κίτρινη κάρτα», όπου αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες και είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους ώστε να γίνει κάποια αναβάθμιση αυτής της «κίτρινης κάρτας» και να βοηθήσει καλύτερα στην καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών».

Το σύστημα αποθήκευσης των εμβολίων

Λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά στην αποθήκευση των εμβολίων που αναμένουμε έδωσε ο κ. Κοντοζαμάνης: «Μιλάμε κατ’ αρχάς για διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές συνθήκες διακίνησης και διανομής. Τα εμβόλια θα παραδοθούν στη χώρα μας σε συγκεκριμένες αποθήκες ανά την επικράτεια, προκειμένου να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και ήδη υπάρχει σε εξέλιξη το σχέδιο που αφορά όχι μόνο την ανάπτυξη των εμβολιαστικών κέντρων, όπως έχουμε αναφέρει, αλλά και σε ό,τι αφορά την διακίνηση των εμβολίων, από τα σημεία αποθήκευσης στα εμβολιαστικά κέντρα. Και βεβαίως, έχουμε προετοιμαστεί για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης των εμβολίων αυτών, τη φυσική τους ασφάλεια».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: libre.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.