Δημήτρης Παρασκευής: «Βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο υγειονομικό πόλεμο»

covid-19-2

Βαρύς και ο απολογισμός της συνέχισης της πανδημίας τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου να παρατηρεί ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα καλπάζει και στη χώρα μας και ότι ο καθένας μας είναι ευάλωτος και κανένας μας δεν είναι υπεράνω αυτής της λοίμωξης, αναφέροντας την ιδιαίτερα θλιβερή είδηση της απώλειας δύο νέων (42 και 52 ετών) μάχιμων γιατρών, μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ενώ μόλις πριν λίγο είχε γίνει γνωστή και η είδηση του θανάτου 49χρονης νοσηλεύτριας στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που νοσηλεύονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο με Covid-19.

Στο σχολιασμό των δεδομένων της ημέρας, στην ΕΡΤ1, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, εστίασε στο δυσάρεστο και το ελπιδοφόρο νέο της ημέρας.

Το δυσάρεστο της χτεσινής ενημέρωσης ήταν χωρίς αμφιβολία οι 400 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

«Ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων είναι συνέπεια του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων και της εκθετικής αύξησης των ατόμων, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και διασωληνώσεων», εξήγησε ο κ. Παρασκευής για να προσθέσει ότι «βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, όπου απειλούμαστε όλοι από τον κοροναϊό, και αυτό προκαλεί μία τεράστια πίεση στο σύστημα Υγείας, που αν δεν μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε θα έχουμε πολύ τραγικές συνέπειες και μεγάλο αριθμό ατόμων που θα καταλήξουν».

Προέβλεψε ότι «η επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολες, δεδομένου ότι η ανάγκη για νοσηλεία στο ΕΣΥ θα είναι πολύ υψηλή, τόσο στα άτομα που θα χρήζουν νοσηλείας όσο και σε εκείνα που θα πρέπει να διασωληνωθούν και θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για νοσηλεία όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη».

«Η παρηγοριά μας είναι οι υγειονομικοί μας οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γιατροί, νοσηλευτές και εκεί έχουμε εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Απαντώντας εάν κινδυνεύει αυτό το οικοδόμημα να καταρρεύσει, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός: «Αν τυχόν δεν τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ο κοροναϊός διασπαρεί ανεξέλεγκτα, τότε, προφανώς, το σύστημα υγείας δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας είναι εξαιρετικά μεγάλος και κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
Παρόλα αυτά, στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά είμαστε και όλοι εμείς που πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους, έτσι ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να μη φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που θα απειληθεί η ζωή μας ή η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

Ποσοστό αναρρωσάντων από τους διασωληνωμένους

Ένα σημείο που είχε ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, αφορούσε τα άτομα που αναρρώνουν μεταξύ εκείνων που διασωληνώνονται, το ποσοστό δηλαδή που αναμένεται να ιαθεί.

«Οι ασθενείς που αναμένεται να αναρρώσουν μετά από διασωλήνωση ανάγονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% και μάλιστα το ποσοστό επιβίωσης μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα προς τιμήν των επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν όλους εμάς και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο καθηγητής.

Σχολίασε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί πάρα πολύ μεταξύ της ηλικιακής 40-65 ετών, λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα λυπηρό, για όλους και για τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής», λέγοντας ότι «είναι συνέπεια της δριμύτητας του 2ου επιδημικού κύματος. Έχουμε πολλά κρούσματα και ακόμα και οι ηλικιακές ομάδες που έχουν χαμηλό κίνδυνο χρήζουν νοσηλείας και αυτοί, με ό,τι συνεπάγεται για τις πιθανές απώλειες που παρατηρούμε».

Η κρίσιμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παραμένει

Στη Θεσαλλονίκη, η κατάσταση επιδεινώνεται δεν είναι απλώς ασφυκτική και στο σημείο αυτό ο καθηγητής απάντησε για τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ.

«Η διαθεσιμότητα είναι πολύ μικρή, έχει αγγίξει το κόκκινο , η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ευελπιστούμε όμως ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει και με τη συνεισφορά όλων μας, γιατί δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια να μην τηρούμε τα μέτρα γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά αυξάνει τον κίνδυνο, τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Συνεπώς, δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες».

Η μάσκα μας προστατεύει ακόμα και στην περίπτωση μόλυνσης!

Απαντώντας σχετικά με στοιχεία μελετών που αναφέρουν ότι με τη μάσκα ακόμα και αν κολλήσουμε θα είναι πολύ πιο χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Παρασκευής απάντησε θετικά: «Ακριβώς, η μάσκα έχει ένα διπλό ρόλο προστασίας: αφενός μειώνει τον κίνδυνο μεταδόσεων (να κολλήσουμε δηλαδή) άτομα σε κοντινή απόσταση από εμάς, ενώ αφετέρου, προστατεύει και εμάς που τη φοράμε, διότι μειώνει σημαντικά το ιικό φορτίο που μπορεί να μας μολύνει και αυτό έχει και μία θετική επίδραση στην πρόγνωση της νόσου. Μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε μία πιο ελαφριά εικόνα σε σχέση με το να μη φοράμε τη μάσκα.

Προς ολιγοήμερη παράταση του lockdown

«Είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown, αλλά είναι λίγο πρώιμο να το πούμε από τώρα, καθώς έχουν περάσει μόνο 10 ημέρες από την εφαρμογή του. Θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η κατάσταση παρουσιάζει μία σταθεροποιητική τάση, το οποίο είναι πολύ θετικό, μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσει η μείωση, πόσο γρήγορη θα είναι, έτσι ώστε να έχουμε μία εικόνα του πόσο γρήγορα θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι της τάξης των 500 κρουσμάτων την ημέρα.

Απαντώντας εάν θα αποφασιστεί η άρση του lockdown, όταν τα νέα κρούσματα μειωθούν στα 500, ο καθηγητής απάντησε θετικά: «Ναι, σε αδρές γραμμές θέλουμε η κατάσταση να αφορά αριθμό κρουσμάτων που θα είναι διαχειρίσιμος, να μην ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες εβδομάδες, και το επίπεδο αυτό είναι περίπου σε αυτό το αριθμητικό ύψος».

Απαντώντας εάν με βάση τα στατιστικά, είναι εφικτό μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες από τα 2000-2500 κρούσματα/ημέρα να κατεβούμε στα 500, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι: «Θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειώνονται τα κρούσματα. Αν, δηλαδή, το lockdown είναι αποτελεσματικό και έχουμε μία ραγδαία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενδεχομένως να είναι εφικτό. Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε αίσθηση, αλλά είναι πιθανό να χρειαστούμε μία βραχυπρόθεσμη παράταση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, τοπικά ή και σε όλη την επικράτεια. Είναι σενάρια που θα συζητηθούν και ανάλογα θα παρθούν οι αποφάσεις».

Και δεύτερο αποτελεσματικό εμβόλιο

«Το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας (χτεσινής) είναι ότι και ένα δεύτερο εμβόλιο έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% (τo εμβόλιο RNA που αναπτύσσει η αμερικανική Moderna για την πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό), όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και είμαστε εν αναμονή του να ολοκληρωθεί η μελέτη έτσι ώστε να υποβληθεί για έγκριση και να έχουμε περισσότερα από ένα εγκεκριμένα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στην κοινότητα».

Σχετικά με τις περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους και πόσο διάστημα θα καλύπτουν οι δόσεις του εμβολίου, ο κ. Παρασκευής απάντησε ότι «αυτά είναι δεδομένα που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αναμένεται να διευκρινιστούν στην πορεία αλλά δε μας ανησυχούν ιδιαίτερα διότι εάν η περίοδος της ανοσίας είναι περιορισμένη θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται οι δόσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: libre.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.