Γκίκας Μαγιορκίνης: Είναι αέρας για τα μικρά παιδιά το σχολείο -Τα δημοτικά πρέπει να μείνουν ανοικτά

Χαρδαλιάς-Μαγιορκίνης

Στην –εξ αποστάσεως πλέον– αποψινή ενημέρωση των δημοσιογράφων υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ερώτηση του libre.gr  σχετικά με το πόσο σίγουρο είναι ότι και τα δημοτικά σχολεία δεν έπρεπε να κλείσουν ώστε να έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα άμεσης μείωσης του ιικού φορτίου στην κοινότητα, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε δεινότερη θέση από τον περασμένο Μάρτιο και ίσως δεν αρκέσουν οι 3 εβδομάδες του lockdown, απάντησε ότι:
«όλη η ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 έχει τουλάχιστον 5 φορές χαμηλότερη επίπτωση, δηλαδή μολύνεται 5 φορές λιγότερο από τις υπόλοιπες ομάδες.

Το πιο σημαντικό, επειδή μιλάμε για παιδιά δημοτικού, πρέπει να τονίσουμε ότι η ψυχική επαφή και η κοινωνικοποίηση είναι αναντικατάστατη (σε όλα τα παιδιά αλλά κυρίως σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ). Επίσης, επηρεάζει περισσότερο τις ασθενέστερες ηλικιακές ομάδες. Οπότε πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε τα δημοτικά ανοικτά και αυτό είναι ένα παγκόσμιο δεδομένο.
Από την άλλη, η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Δεδομένα από την Αυστραλία μιλάνε για 0,4% στα δημοτικά σχολεία. Επίσης, υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι όσες φορές έκλεισε ένα σχολικό τμήμα, στο 85% των περιπτώσεων δε χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.
Έχουμε λοιπόν πολύ ισχυρά στοιχεία για τη μετάδοση στα σχολεία και κυρίως για τα δημοτικά, όπου και λόγω του ψυχικού οφέλους στα παιδιά έπρεπε να μείνουν ανοικτά. Είναι αέρας για τα μικρά παιδιά το σχολείο και δεν μας παίρνει να κάνουμε άλλες εκπτώσεις».

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε ότι: «παρακολουθούμε από πολύ κοντά καθημερινά και δεν έχει υπάρξει έως τώρα ούτε μία ενδοσχολική συρροή. Είναι ακαριαία τα αντανακλαστικά και τα πρωτόκολλα πολύ αυστηρά και για αυτό, παρόλο που έχουμε διανύσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη των σχολείων, το ποσοστό των τμημάτων και των μονάδων που παραμένουν κλειστές είναι κάτω του 1%.
Ωστόσο, παραμένουμε σε εγρήγορση και ακολουθούμε όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν στα σχολεία. Δεν είναι συμπτωματικό ότι σε όλο τον κόσμο κάτω από ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.