Βικτώρια: Άρση του lockdown και μόλις 3 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος

Μελβούρνη

Μετά από 4 δύσκολους μήνες, οι κάτοικοι της Βικτώριας και της πρωτεύουσας της Μελβούρνης παίρνουν πλέον βαθιά ανάσα (μέσα από τις μάσκες τους) με την πρόσφατη άρση του lockdown, ενώ στο βόρειο ημισφαίριο, η μία χώρα μετά την άλλη να μπαίνουν σε ολική ή μερική καραντίνα.

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από τη Μελβούρνη, μόλις 3 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο και καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Τα κρούσματα από άγνωστη πηγή είναι μόλις 4 το διάστημα 13 με 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Βικτώριας.

Αλλά και στις 27 Οκτωβρίου, στη Βικτώρια, μόνο δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ενώ υπήρξαν δύο νέοι θάνατοι λόγω COVID-19.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης, 28 Οκτωβρίου, και οι κάτοικοι της μητροπολιτικής περιοχής της Μελβούρνης έχουν περισσότερες ελευθερίες μετά την άρση του lockdown, που ήταν σε ισχύ για σχεδόν 4 μήνες, συνθλίβοντας την οικονομία της Πολιτείας, αλλά και την ψυχολογία των κατοίκων.

Όπως επεσήμανε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ανακοινώνοντας την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών και η Μελβούρνη, όπως η Περιφέρεια, περνά από το στάδιο «μείνετε στο σπίτι», στο «μείνετε ασφαλείς».

Ως εκ τούτου, με τον κορονοϊό να παραμένει απειλή, η χρήση προστατευτικής μάσκας και η τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, όπως η κοινωνική απόσταση τουλάχιστον 1,5μ. θα συνεχίσουν να μας… συντροφεύουν και στο 2021, όπως επεσήμανε.

Ακόμη για την επαναλειτουργία καταστημάτων, αλλά και για τις επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, θα ισχύουν κανόνες.

Δε χρειάζεται πλέον ειδική άδεια για τη μετάβαση στην εργασία, αλλά ο κ. Andrews, επεσήμανε πως όποιος μπορεί  να δουλέψει από το σπίτι, καλό είναι να το πράττει.

Επίσης, μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου, παραμένει σε ισχύ το όριο των 25 χιλιομέτρων για τις μετακινήσεις, καθώς και το «σύνορο» μεταξύ μητροπολιτικής περιοχής και Περιφέρειας, εκτός αν ισχύουν κάποιες εξαιρέσεις.

Πολύ περιορισμένο ήταν αρχικά το «άνοιγμα» των ναών: Σε εσωτερικούς χώρους υπάρχει ένα ανώτατο όριο 10 πιστών, συν τον ιερέα, ενώ για τις τελετές σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει ανώτερο όριο 20 ατόμων, συν τον ιερέα.

Τα όρια αυτά τα αυξηθούν από τις 8 Νοεμβρίου, σε 20, συν τον ιερέα σε κλειστό χώρο και σε 50, συν τον ιερέα σε εξωτερικό.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης, 28 Οκτωβρίου, στη Μελβούρνη, άνοιξαν τα καταστήματα λιανικής και εστίασης. Σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, θα υπάρχουν όρια ως προς τον αριθμό καθήμενων και των πελατών εν γένει, διαφορετικά για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανάλογα και με τις δυνατότητες του καταστήματος.

Επαναλειτουργούν, επίσης, καταστήματα υπηρεσιών αισθητικής και κομμωτήρια, καθώς και τα καταστήματα για τατουάζ, αρκεί να είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Ακόμη, επιτρέπονται τα αθλήματα επαφής, σε εξωτερικούς χώρους για όσους είναι κάτω των 18 και τα αθλήματα χωρίς επαφή για τους ενηλίκους. Απαγορεύονται τα αθλήματα και η ψυχαγωγία σε εσωτερικούς χώρους. Η εξάσκηση σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται για έως 10 άτομα, συν τον προπονητή.

Οι εσωτερικές πισινές λειτουργούν μόνο για θεραπεία ένας με έναν, με ειδικό. Οι εξωτερικές έχουν όριο τα 50 άτομα ανά πισίνα.

Οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους παραμένουν με ανώτερο όριο 10 ατόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται βρέφη κάτω των 12 μηνών, αλλά δε περιορίζονται σε ανθρώπους από δύο μόνο νοικοκυριά.

Για τους γάμους, το όριο των παρευρισκομένων αυξήθηκε από τα 5 στα 10 άτομα. Για τις κηδείες, αντίστοιχα, αυξάνεται από τους 10 στους 20.

Facebook Comments

POST A COMMENT.