Οι νέοι οδηγούν την κούρσα έξαρσης της COVID-19 στην Ελλάδα

younger people

Κατά τη χτεσινή (Τρίτη 20 Οκτωβρίου) ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, η επιδημία COVID-19 στα πλαίσια του δεύτερου κύματος, τις τελευταίες ημέρες δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης και σχολίασε την αύξηση του ποσοστού νεαρότερης ηλικίας ατόμων μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν.

«Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε, εντός των τελευταίων περίπου 7 ημερών, έχει σαφή ηλικιακά στοιχεία. Κατ’ αρχάς, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40% με 50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά με 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

«Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ειδική έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18-40 να προσέχει ιδιαίτερα, να χρησιμοποιεί τη μάσκα και να αποφεύγει το συγχρωτισμό με άτομα που δεν ανήκουν στον στενό κοινωνικό τους κύκλο.

Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας. Ωστόσο, η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούσαμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας.

Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης, είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ένα άλλο σημείο που τονίστηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση είναι ότι στοιχεία ερευνών (πρόσφατων που ωστόσο συμφωνούν με παλαιότερες του πρώτου κύματος της πανδημίας), οι οποίες έδειξαν ότι άτομα με ομάδα αίματος 0 κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό, διευκρινίστηκε ότι το ποσοστό που ο κίνδυνος για τα άτομα αυτά είναι μικρότερος είναι περίπου 10%, συνεπώς δεν τα καθιστά άτρωτα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα πρόσφατα δημοσιευμένης έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα οποία δείχνουν ότι νέοι, υγιείς ενήλικες με COVID-19 που δε χρειάστηκαν νοσηλεία (και δεν είχαν παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις) εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κατά μέσο όρο 140 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, η συντριπτική πλειονότητα παρουσίαζε συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, προβλήματα λειτουργίας στην καρδιά και τους πνεύμονες, δύσπνοια, πονοκεφάλους, έντονους μυϊκούς πόνους, γαστρεντερικά συμπτώματα, αύξηση σακχάρου στο αίμα ακόμα. Υπάρχει ακόμα η υποψία ότι μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα ή μόνιμα ακόμα και την αναπαραγωγική ικανότητα του ατόμου.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη τήρησης των μέτρων από όλους αλλά κυρίως από τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα, κυρίως την ηλικιακή ομάδα 18-39 που φαίνεται να τρέχει την κούρσα της τωρινής έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα αλλά και από την ηλικιακή ομάδα 40-64 που ακολουθεί. Πρόκειται σαφώς για τις δύο πιο παραγωγικές ηλικιακές ομάδες αλλά, όπως τόνισαν οι ειδικοί, με μικρές θυσίες όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά θα κερδίσουμε τη μάχη έναντι του ιού.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.