Μποττιτσέλι με τίτλο «Νεαρός Άνδρας που κρατά ένα μετάλλιο»

μποττιτσέλι

Το πορτρέτο του Σάντρο Μποττιτσέλι με τίτλο «Νεαρός Άνδρας που κρατά ένα μετάλλιο» (Young man holding a roundel, περίπου 1470-80) αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s στην Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Ιανουάριο και υπολογίζεται ότι θα πουληθεί για πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπεύθυνος του τμήματος των Μεγάλων Δασκάλων του οίκου Sotheby’s εξηγεί ότι η μοναδικότητα του εν λόγω πορτρέτου αντανακλάται και στην αναμενόμενη τιμή: «Πουλάω πίνακες από τους μεγάλους ζωγράφους της Αναγέννησης εδώ και τρεις δεκαετίες και είναι σπάνιο να βρεις μια εικόνα τόσο εκφραστική και σε τόσο εξαιρετική κατάσταση».

Το έργο βρισκόταν σε ιδιωτικά χέρια για πάνω από έναν αιώνα, παρότι έχει βρεθεί σε μουσειακές εκθέσεις μεγάλης διάρκειας, με πιο πρόσφατες αυτές των Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και National Gallery του Λονδίνου. Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1930 στη συλλογή του Λόρδου Newborough της Ουαλίας, ενώ το πορτρέτο θεωρείται ότι αποκτήθηκε από τον πρόγονο του Sir Thomas Wynn (1736-1807), ενόσω ζούσε στην Τοσκάνη. Μεταξύ του 1935 και του 1938, το έργο άλλαξε χέρια μέσω ενός Βρετανού εμπόρου τέχνης, περνώντας σε μια ιδιωτική συλλογή και από εκεί το 1982 πουλήθηκε για 810.000 λίρες Αγγλίας στον σημερινό του κάτοχο.

Τα πορτρέτα είναι σχετικά σπάνια στην εργογραφία του μεγάλου Φλωρεντινού καλλιτέχνη. «Μόνο δώδεκα πορτρέτα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουν επιζήσει. Τρία από αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό την κατοχή μουσείων». Όλα τα πορτρέτα του καλλιτέχνη θεωρείται ότι έχουν δημιουργηθεί την ίδια περίοδο, μεταξύ του 1470 και του 1480.

Η εκτίμηση για την αξία πώλησης στα 80 εκατομμύρια δολάρια, αν φτάσει τελικά αυτή την τιμή, θα το καταστήσει ένα από τα πιο ακριβά πορτρέτα που έχουν εμφανιστεί σε δημοπρασία. Παρόμοια επίπεδα έχουν φτάσει έργα του Gustav Klimt (Portrait of Adele Bloch-Bauer II, το 2006 για $87.9 εκατομμύρια) και του Vincent Van Gogh (Portrait of Dr Gachet, το 1990 για $82.5 εκατομμύρια).

Το έργο θα βρίσκεται σε έκθεση στο Λονδίνο το Δεκέμβρη και μετά στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη μέχρι την πώληση του, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει υβριδικά σε live streaming έκδοση.

Πηγή: culturenow.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.