Υπουργείο Παιδείας: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

σχολεία

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων παρουσίασε τη Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας μεν πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου τονίζοντας δε πως το ενδεχόμενο να καθυστερήσει για μερικές ημέρες παραμένει ανοιχτό.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, η τελική απόφαση για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υγειονομικές Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι έτοιμο και προβλέπει αυστηρά μέτρα για την προστασία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Βάσει όσων ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα φορούν μάσκες παντού –με μοναδικές εξαιρέσεις τα διαλείμματα και το μάθημα της γυμναστικής.

Την ίδια ώρα, οι τάξεις θα λειτουργούν ως «κλειστές κάψουλες», με μικρό και ελεγχόμενο αριθμό μαθητών και διαφορετικά διαλείμματα.

Παρότι η κ. Κεραμέως ανέφερε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να «σπάσουν» τα τμήματα γιατί ο μέσος όρος είναι κάτω από 17 μαθητές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ρεαλιστικό –τουλάχιστον όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μάλιστα, αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο δημιουργίας πρωινών και απογευματινών τμημάτων. «Αφενός έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως» είπε η κ. Κεραμέως.

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

• Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

• Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

– Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Όπως σημείωσε η κυρίας Κεραμέως, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Οδηγοίσυνοδοίμαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Επίσης ανακοινώθηκε:

• Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
• Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
• Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
• Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
• Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

Τι ισχύει για τις απουσίες

Δικαιολογημένες θα είναι από το νέο σχολικό έτος οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πως οι απουσίες δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του.

Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Πώς θα λειτουργεί η τηλεκπαίδευση

Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.

Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.
«Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και το ΣΕΠΕ. Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση».

Facebook Comments

POST A COMMENT.