Τελευταια Νεα

Ξεκίνησε η μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά

Πύργος Πειραιά
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την ανέγερσή του, ο «κοιμώμενος γίγαντας» ετοιμάζεται να αναμορφωθεί, καθώς πρόσφατα, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand-Prodea Investments και της Αlpha Bank που χρηματοδοτεί το έργο. 

 

Ετήσιο αντάλλαγμα 1 εκατ. ευρώ

Βάσει της 99ετούς διάρκειας σύμβασης παραχώρησης, το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται (ετήσια) αναπροσαρμογή σε ποσοστό 2%. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη μικτών χρήσεων γραφείων – καταστημάτων, ενώ σχεδιάζεται η ανάπτυξη στον πρώτο και δεύτερο όροφο πολυχώρου πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον τρίτο όροφο, γραφεία, από τον τέταρτο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στον 19ο και 20ο όροφο.

Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 24-30 μηνών, θα αποτελέσει κομβικό κομμάτι στην Αττική Ριβιέρα, η οποία “ξεκινάει από τον πύργο του Πειραιά και τελειώνει στον ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο”, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι το έργο είναι κομβικής σημασίας για την ανάπλαση του Πειραιά, ο οποίος άλλαξε σημαντικά εικόνα ύστερα και από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπλασης της έκτασης των παλιών καπνεργοστασίων του Παπαστράτου, όπου φιλοξενούν 10 χιλιάδες εργαζόμενους, όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Νέες παρεμβάσεις

Σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, ο κ. Ανδριόπουλος προέκρινε το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Πύργου Πειραιά, όπου οι ιδιώτες χρηματοδότησαν και δώρισαν τις απαιτούμενες μελέτες. Χαρακτήρισε ακόμη το “πακέτο”, ύψους 32 δισ. ευρώ, ως μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μέσω του οποίου είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα αναπλάσεων.

Facebook Comments

POST A COMMENT.