Νέος κορονοϊός: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα – Τα πρόστιμα και ό,τι πρέπει να προσέχουμε

μάσκες

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, υποχρεωτική είναι πλέον από το Σάββατο η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Σε κάποιες περιπτώσεις η μη συμμόρφωση των πολιτών επιφέρει πρόστιμο.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα
Η προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό είναι υποχρεωτική:
  • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • στα ταξί
  • στα νοσοκομεία
  • στα ιατρεία
  • στα διαγνωστικά κέντρα
  • στα κέντρα αισθητικής
  • στα σούπερ μάρκετ
  • στα πλοία
  • στα αεροπλάνα

Πού επιβάλλεται πρόστιμο και πόσο

  • στα σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
  • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
  • στα ταξί: 150 ευρώ
  • στα κομμωτήρια: Πρόστιμο 1.000 ευρώ αν δεν διαθέτει κατάλογο με τα ραντεβού, πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας
  • στα πλοία και στα αεροπλάνα αν οι επιβάτες δεν φορούν μάσκα δεν επιβιβάζονται για το ταξίδι
  • στα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής δεν επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκα.
  • για τις επισκέψεις στα μουσεία υπάρχει σύσταση για τη χρήση της μάσκας, ωστόσο σε κάποια μουσεία, όπως αυτό της Ακρόπολης (το αναφέρει στο επίσημο site) είναι υποχρεωτική.

Καθηγήτρια Λινού: Μάσκα παντού εκτός από το… κολύμπι

Υπέρ της υποχρεωτικής χρήση μάσκας λόγω της πανδημίας, τόσο σε κλειστούς όσο και εξωτερικούς χώρους, τάσσεται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού -μιλώντας στην τηλεόραση του Open- αναφέρθηκε στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

«Είναι πολύ σοφό ότι εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ. Προσωπικά θα ήθελα να το δω ως το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην καθολική χρήση της μάσκας σε οποιαδήποτε διαδικασία εκτός από το κολύμπι, που βρέχεται η μάσκα».

Σε σχετική ερώτηση που της έγινε για το εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράμε και στην παραλία, τόνισε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα αν είμαστε με ανθρώπους εκτός από αυτούς με τους οποίους ζούμε στο ίδιο σπίτι. Επίσης, επεσήμανε ότι στην παραλία της εποχή του κορωνοϊού δεν πρέπει να ανταλλάσσουμε πράγματα, όπως για παράδειγμα το αντηλιακό.

«Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη. Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικά στα σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη γιατί οι χώροι κλιματίζονται. Έχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον αέρα. Στα σούπερ μάρκετ ανακυκλώνουν τον αέρα που υπάρχει στον κλειστό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Τέλος, αναφορικά με τις προσωπίδες προσώπου, είπε ότι δεν προστατεύουν, ενώ για τη μάσκα ανέφερε δεν πρέπει να φοριέται από παιδιά κάτω των 2 ετών και από ανθρώπους με ψυχική ή νοητική αναπηρία.

Τι ισχύει στα Μέσα Μεταφοράς

Στο μεταξύ, παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς.

Το ίδιο και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Συγκεκριμένα, το άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρει τα εξής:
«Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».

Ποιοα μέτρα ισχύουν στα πλοία

Κι ενώ τα μέτρα αυστηροποιούνται για τους κλειστούς χώρους, στη θάλασσα αυτά χαλαρώνουν, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο OPEN.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πληρότητα στα πλοία: «Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν. Ήδη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα. Σε μεγάλο βαθμό έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών».

Και συνέχισε: «Παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού κυρίως σε μικρά λιμάνια, όπως του Αργοσαρωνικού, και τα λύσαμε. Στα νησιά μας τα κρούσματα δεν είναι ανησυχητικά. Τα νησιά μας είναι ασφαλή».

Να σημειωθεί ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική εντός των πλοίων, εκτός από το κατάστρωμα, όπου όμως θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις.

Facebook Comments

POST A COMMENT.