Ο Trump απαγορεύει στα νοσοκομεία να στέλνουν δεδομένα για την COVID-19 στο CDC

Trump

Η κυβέρνηση του Donald Trump διέταξε τα νοσοκομεία να σταματήσουν να στέλνουν δεδομένα ασθενών με κορονοϊό στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και στο εξής να τα στέλνουν σε μια κεντρική βάση δεδομένων στην Ουάσιγκτον.

Αυτό ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (Heath and Human Services – HHS), όπου αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα αναλάβει πλέον να συλλέγει από το CDC καθημερινές αναφορές σχετικά με τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών και αναπνευστήρων και άλλων σχετικών με τον κορονοϊό πληροφοριών.

Πολλοί αρμόδιοι του τομέα της Υγείας εκφράζουν έντονους φόβους ότι η κίνηση αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητες της κυβέρνησης Trump είτε για απόκρυψη δεδομένων από το κοινό είτε για αλλοίωσή τους και πολιτική εκμετάλλευση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι ο νέος τρόπος διαχείρισης των δεδομένων της πανδημίας θα εξορθολογήσει τη συλλογή δεδομένων, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει την ειδική ομάδα του Κορονοϊού του Λευκού Οίκου στη βέλτιστη διανομή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και του φαρμάκου remdesivir.
Ωστόσο, η κριτική κατά της νέας διαταγής Trump βασίζεται στο γεγονός ότι η κεντρική βάση δεδομένων δε θα είναι ανοιχτή στο κοινό, κάτι που θα επηρεάσει δραστικά και κυρίως αρνητικά το έργο ερευνητών και όσων είναι αρμόδιοι στον τομέα της Υγείας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα τρέχοντα δεδομένα του CDC για τα προγράμματα που έχουν αναλάβει και τους τομείς δράσης τους.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση της διαταγής Trump, το HHS εξέδωσε απόφαση ώστε όλα τα νοσοκομεία να αναφέρουν όλες τις πληροφορίες για τον κορονοϊό απευθείας στην κεντρική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η TeleTracking.

Πάντως, όλο και εντείνεται η κριτική κατά της απόφασης Trump, βασισμένη στο γεγονός ότι ιστορικά, το C.D.C. υπήρξε ο φορέας όπου αποστέλλονται τα δεδομένα που αφορούν στη δημόσια Υγεία και η κατάργηση του ρόλου του C.D.C. που τώρα επιβάλλει ο Trump εγείρει ερωτήματα σχετικά με όχι μόνο την πρόσβαση των ερευνητών στα απαραίτητα δεδομένα αλλά και την πρόσβαση των δημοσιογράφων και του κοινού και γενικότερα για τα εμπόδια που βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της πανδημίας.

«Πώς θα προστατεύονται τα δεδομένα; Θα υπάρχει διαφάνεια;  Θα υπάρχει πρόσβαση στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους; Ποιος θα είναι ο ρόλος του C.D.C. στην κατανόηση και αξιοποίηση των δεδομένων;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που πλανώνται τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.