1ο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΝΠΕ με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας και την επόμενη ημέρα

Συνέδριο-ΕΝΠΕ

Την πρώτη διαδικτυακή της εκδήλωση με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» πραγματοποίησε την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 από τις 11:00πμ έως τις 3:00μμ, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την οποία οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν διαδικτυακά στο κανάλι της ΕΝΠΕ στο YouTube, καθώς στην αίθουσα της εκδήλωσης, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, παραβρέθηκαν μόνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
 
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπ. Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι η απειλή του κορονοϊού είναι ακόμη εδώ και δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί, είναι ανάγκη να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα αναγκαία μέτρα πιστά, διότι ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι δύσκολη συνολικά για την Ελλάδα, κάτι που φάνηκε κι από το άνοιγμα του τουρισμού, που έφερε αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Στο χαιρετισμό του, ο υπ. Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έλαβε το ΥΠΕΣ, στις οποίες όπως ανέφερε θα έχουν σημαντικό ρόλοι οι Περιφέρειες.  Η πρώτη είναι η εφαρμογή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, ενός προγράμματος έργων αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με διασφαλισμένους πόρους, τονίζοντας ότι θα συμμετέχουν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ  στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων και θα συναποφασίσουν με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΣ και με άλλους εμπειρογνώμονες από την ιδιωτική αγορά για το ποιο θα είναι το οριστικό πακέτο των έργων και των δράσεων. Η δεύτερη αφορά τη μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι οι  περιφέρειες με αυτή τη μεταρρύθμιση θα πάρουν ένα σημαντικό όγκο από τις αρμοδιότητες από τις σημερινές αποκεντρωμένες διοικήσεις. 

Ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλας, έκανε μία γενική αποτίμηση της συμβολής όλων των φορέων που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πανδημίας και επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Εργαζόμαστε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπερσύγχρονο, ψηφιοποιημένο, που θα παρέχει ποιοτική και δωρεάν Δημόσια Υγεία. Ως Υπουργός Υγείας είμαι θεματοφύλακας του ΕΣΥ, το οποίο φροντίζει πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν.

Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις και δυνατότητα να συνδράμει και να στηρίξει τη χώρα σε όποια κρίση κληθεί να αντιμετωπίσει. Εύχομαι καλή επιτυχία στον τουρισμό μας. Ό,τι και αν προκύψει και ό,τι και αν συμβεί, είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε και να στηρίξουμε».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε πως υπάρχει μια λανθασμένη αίσθηση πως «έχουμε τελειώσει με τον ιό», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κέρδος που είχε η χώρα καθώς «η μικρή Ελλάδα με την εξαιρετική ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε ένα θαύμα» και εστίασε στην πολύτιμη συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία αντέδρασε «άμεσα, αποτελεσματικά», δείχνοντας μας εμπιστοσύνη.

 

Γ. Πατούλης: «Με στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια θα συνεχίσουμε τις δράσεις για την καλύτερη θωράκιση των κοινωνιών, έχοντας τον πολίτη σε πρώτο πλάνο»

Την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών για την ανασύνταξη και τη μετάβαση στη νέα Εποχή μετά την πανδημία, με στόχους μια βιώσιμη, δίκαιη, ομοιόμορφη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΝΠΕ, Γ. Πατούλης.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η παρούσα περίοδος, απαιτεί τη χάραξη στρατηγικών επανεκκίνησης σε διάφορους νευραλγικούς τομείς, που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την Οικονομία της χώρας.

Στη θεματική ενότητα για την Υγεία και την Ασφάλεια, όπου εισηγητής ήταν ο κ. Πατούλης, τοποθετήθηκαν επίσης ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλιας, ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.

Γ. Πατούλης: «Οφείλουμε να έχουν αναπτυγμένα αντανακλαστικά και να στηρίξουμε τον Τουρισμό»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι παρούσες κρίσιμες συνθήκες απαιτούν στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια, «ώστε να διατηρήσουμε τη χώρα στο βάθρο της επιτυχίας που μας έχει θέσει η σκληρή προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων και της κοινωνίας, μέχρι και αυτή την ώρα» και επισήμανε πως στη χρονιά που διανύουμε, το δυσκολότερο στοίχημα, είναι αυτό του Τουρισμού.

«Οφείλουμε να διαθέτουμε αντανακλαστικά, εφεδρείες και μηχανισμούς επείγουσας αντιμετώπισης σε επίπεδο Παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, σε επίπεδο χωρών, περιφερειών και πόλεων» τόνισε και εστίασε στο ρόλο των περιφερειακών και τοπικών φορέων.

Όπως υπογράμμισε είναι κομβικός ο ρόλος τους στην εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οφείλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση, διεκδίκηση και αξιοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα Νέας Γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει τρείς άξονες, με κυριότερο για την Υγεία την αξιοποίηση των διδαγμάτων από την κρίση. Ανάμεσα τους, το (EU4HEALTH) πρόγραμμα των 9,4 δις και το (RescEU) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των 2 δις, για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας  και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργαλεία και πόρους στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων Δημόσιας Υγείας.

«Από την πρώτη στιγμή βάλαμε τον Πολίτη σε πρώτο πλάνο»

Αναφερόμενος στις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Πατούλης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επικρατεί κλίμα συνοχής και αλληλεγγύης και πρόσθεσε πως πρέπει πέρα από τις δυνατότητες διασυνοριακής νοσηλείας των ευρωπαίων πολιτών, να υποστηρίζονται τα υγειονομικά συστήματα της μιας χώρας προς την άλλη, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένα μόνιμο στρατηγικό απόθεμα φαρμάκων, εμβολίων, αντιβιοτικών, χημικών αντίδοτων και άλλων κρίσιμων ιατρικών προμηθειών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης θέτοντας, όπως ανέφερε, την κοινότητα και τον πολίτη σε Πρώτο Πλάνο. Ενδεικτικά ανέφερε τη διανομή υγειονομικού υλικού σε φορείς, στη συμβουλευτική ιατρική τηλε-υποστήριξη, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας.

 «Η χρήση μάσκας θα βοηθήσει τον Τουρισμό να επιβιώσει»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα για την πολύ καλή συνεργασία «που επιτύχαμε μέχρι σήμερα» και δεσμεύθηκε ότι τώρα στο κρίσιμο διάστημα της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, η Περιφέρεια θα συνεχίσει επαγρυπνεί και να αφουγκράζεται τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, της κάθε γωνιάς του Λεκανοπεδίου, αλλά και των επισκεπτών της Αττικής, παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ ιατρική συμβουλευτική υποστήριξη και στους ταξιδιώτες, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ.

«Εντείνονται οι φωνές σε όλο τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, όπως και τα επιστημονικά ευρήματα, ότι η χρήση μάσκας ίσως είναι το μοναδικό μέτρο ικανό να επιτρέψει στον Τουρισμό να επιβιώσει φέτος, προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίεςΘα ήθελα να κλείσω με αυτή την έκκληση, απευθυνόμενους σε όλους τους αρμοδίους, τους φορείς του Τουρισμού μας, αλλά και τους πολίτες της Αττικής και των Περιφερειών της χώρας. Ας φερθούμε ως υποδειγματικοί οικοδεσπότες, φορώντας μάσκα στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί. Ας δείξουμε στους ταξιδιώτες του κόσμου, ότι τιμούμε τα πολύτιμα αποτελέσματα, που με τόσες θυσίες κατακτήσαμε έναντι του κορωνοϊού, με την συμβολή των εξαίρετων επιστημόνων μας», ανέφερε κλείνοντας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, τόνισε κατά την τοποθέτησή του μέσω Skype πως οι Δήμοι πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω καθώς στηρίζουν τις ίδιες τις κοινωνίες και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα χωρίς οι Δήμοι να έχουν ενεργό ρόλο.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας υπογράμμισε, πως είναι σε εξέλιξη μία εθνική προσπάθεια όπου κυριάρχησε η αποφασιστικότητα. «Κερδίσαμε χρόνο ώστε να προετοιμαστεί το σύστημα με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην επηρεαστεί όσο άλλες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως η Ελλάδα ήταν πιο έτοιμη από άλλες χώρες και υπογράμμισε πως οι περιφέρειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διανομή προϊόντων υγειονομικής προστασίας. Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερο κύμα πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα, τονίζοντας ότι χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση.

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.