Κορονοϊός: Ο άγνωστος x στην εξίσωση του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι

covid-tourism

Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες του φετινού παράξενου καλοκαιριού και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουριστικό κλάδο αναμένουν με κλιμακούμενη αγωνία τις εξελίξεις σε επίπεδο Υγείας και Οικονομίας.

Ήδη από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ξεκίνησε δειλά η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, με όσα πρωτοφανή έφερε ο κορονοϊός στην καθημερινότητα, την εργασία και τη ζωή μας.  Οι προκλήσεις το φετινό καλοκαίρι αναμένονται πολλές, τόσο για τους Έλληνες πολίτες γενικά, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, για τους επαγγελματίες στον Τουρισμό αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Τουρισμός : Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το πιο περίεργο καλοκαίρι | tanea.gr

Ο τουρισμός, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας Οικονομίας, καλείται -έστω και στα μέσα της σεζόν- να εκκινήσει και να προσπαθήσει να σώσει ό,τι σώζεται.
Η καλή πορεία της Ελλάδας στη μάχη έναντι της COVID-1, μαζί με την απαράμιλλη ομορφιά της χώρας μας και το φιλικό κλίμα αποτελούν τα κύρια κίνητρα για τους τουρίστες, προβάλλοντάς μας ως τον πιο ασφαλή, προσιτό και μοναδικής ομορφιάς προορισμό!  Και όλα αυτά, με την ελπίδα ότι δε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊου.

Το άνοιγμα των αεροδρομίων (από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου) συνοδεύεται από υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του φονικού ιού.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού κρίθηκε απαραίτητη όσο και αν πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Η δυναμική που διαθέτει η χώρα, ως τουριστικός προορισμός, εξακολουθεί να είναι ισχυρή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι είναι δεδομένο πως φέτος είναι μια πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η υποδοχή τουριστών πρέπει να γίνει με απόλυτη προσοχή, καθώς, αν δεν τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας κινδυνεύουμε με δεύτερο κύμα έξαρσης του φονικού ιού.

Κανείς δε θέλει να εκδηλωθούν πολλές εστίες συρροής κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, που θα αναγκάσουν την Πολιτεία να επιβάλει πολλά τοπικά lockdowns και θα επιφέρουν αύξηση των νοσηλευόμενων ή διασωληνωμένων ασθενών ή και των θανάτων. Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως να επιβληθούν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Στο καλύτερο σενάριο θα έχουμε σποραδικά κρούσματα ανά τη χώρα που θα τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά οι τοπικές δομές Υγείας, όπως πολλές φορές έχουν προβλέψει οι ειδικοί.

Τα αεροδρόμια

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δε σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού.

Από 15 Ιουνίου και έως τις 30 Ιουνίου, έγινε άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία (έως και 10 Ιουλίου) και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου επιτράπηκαν όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις ξεκίνησαντην 1η Ιουλίου.

Σε όλους τους χώρους και τις υποδομές των αεροδρομίων τηρούνται πιστά όλα τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές υγειονομικές Αρχές.

Τήρηση των κανόνων υγιεινής στα αεροδρόμια της χώρας

Η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στα αεροδρόμια της χώρας.

Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι:

  • Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι, επίσης, υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό), τα οποία χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
  • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται, επίσης, τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις.
  • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
  • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
  • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.

ΑμεΑ

Για τους επιβάτες ΑμεΑ τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από την Covid-19 για τους επιβάτες.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες, με τις οποίες ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

Η προστασία των εργαζόμενων στα αεροδρόμια

Όπως συχνά τονίζουν οι αρμόδιοι, έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που συνθέτουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στα αεροδρόμια -από τον προσεκτικό καθαρισμό και την απολύμανση χώρων και επιφανειών και τον σωστό κλιματισμό που παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο αέρα- έως τη διευκόλυνση του ταξιδιώτη για την τήρηση κανόνων υγιεινής και προστασίας. Επίσης, αντισηπτικά υγρά για την υγιεινή των χεριών υπάρχουν σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου, ενώ η χαρακτηριστική πράσινη σήμανση ενημερώνει και υπενθυμίζει τακτικά στον επιβάτη τις νέες συνήθειες που αποσκοπούν στην προστασία, τη δική μας και των γύρω μας, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας -στο αεροδρόμιο και κατά την πτήση- και η τήρηση αποστάσεων. Το προσωπικό είναι εφοδιασμένο με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της εργασίας του και υπάρχουν προστατευτικές επιφάνειες/ πλέξιγκλας σε όλα τα σημεία επαφής, όπως τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα γραφεία πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Fraport Greece, «και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εφαρμόζονται πλήρως οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της πολιτείας».

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

“Ανοίγουμε και προσέχουμε”

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα».

Ο κ. Βασιλικός εστιάζει στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπογραμμίζοντας ότι το ΞΕΕ με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του είναι δίπλα στα μέλη του για την διαμόρφωση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο, προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι. «Βεβαίως έχουμε να επιλύσουμε μια πολύ δύσκολη άσκηση. Η υγεία είναι πάνω από όλα και μένει να δούμε τι πραγματικά περιθώρια τουριστικής δραστηριότητας υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελάτε στην Ελλάδα»

«Ελάτε στη Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός,από τη Σαντορίνη.«Πλέον περνάμε σε μία νέα κανονικότητα, βεβαίως αυτό δε θα διαρκέσει για πάντα γιατί το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, είναι άποψη όπως αναφέρει και η εκστρατεία μας» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους ξένους  ανταποκριτές.

«Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς» είπε σε άλλο σημείο και αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα.

Με ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι. Η πρόκληση είναι να περάσουμε από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση σε ένα επιτυχημένο άνοιγμα.Με ενδιαφέρει επίσης να φροντίσουμε ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού, είπε χαρακτηριστικά.

Θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι χάθηκε η τουριστική σεζόν για την Ελλάδα.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό είπε, ερωτηθείς σχετικά τι τον φοβίζει περισσότερο τώρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία προτρέποντας τη δημοσιογράφο να επισκεφθεί το νοσοκομείου της Σαντορίνης τονίζοντας ότι και σε άλλα μικρότερα νησιά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν χρειαστεί πλήρες lockdown, ενώ τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα αντιμετωπίζεται με τη λήψη τοπικών μέτρων αναφέροντας ως παράδειγμα τα αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα.

«Δεν ανησυχώ για το θέμα των αεροπορικών εταιριών» απάντησε σχετικά ο Πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι «ο ιός έγινε ευκαιρία να καταλάβουμε ότι υφίστανται συστηματικοί παγκόσμιοι κίνδυνοι», καταλήγοντας πως «θα πρέπει στην Ελλάδα να κινηθούμε προς τη βιωσιμότητα», δηλαδή να συνδυάσουμε τον ελληνικό τουρισμό με πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικό τουρισμό.

Πρέπει όλοι να τηρούν τους βασικούς κανόνες, είπε και πρόσθεσε ότι ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτός τους μας αλλά και τους επισκέπτες.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.