Έλληνες ομογενείς γιατροί από 25 χώρες σε τηλεδιάσκεψη για την COVID-19 και τα εμβόλια

covid-19

Πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Γιατρών για τον COVID-19 και για τα εμβόλια, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Διεθνή τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή πολλών επιστημόνων ελληνικής καταγωγής με θέμα: “How will the Covid-19 pandemic end? ” & “New COVID-19 Vaccines/Medications”, οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής και την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Νέας Υόρκης, καθώς και με διακεκριμένους επιστήμονες Ελληνικής καταγωγής από 25 κράτη.

Για πρώτη φορά, Έλληνες Ομογενείς Γιατροί και Επιστήμονες, συμμετείχαν σε μία διαδικτυακή συζήτηση, όπου αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές για τον COVID-19 και για τα εμβόλια, το Σάββατο, 20 Ιουνίου, στις 17.00 ώρα Ελλάδος (at 10:00 AM EST New York Time).

Ο θερμός χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επιστημονική πρωτοβουλία στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας. Αλλά και για μία συνάντηση συμπατριωτών μας απ’ όλες σχεδόν τις γωνιές του πλανήτη. Νιώθω, λοιπόν, όχι μόνο χαρούμενος, αλλά και υπερήφανος. Γιατί διαπιστώνω ότι οι Έλληνες –γιατροί, ερευνητές, βιοεπιστήμονες και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας– όπου κι αν κατοικούν ή εργάζονται, πρωταγωνιστούν στην υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού: Της ανθρώπινης ζωής!», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια, που υλοποιείται για πρώτη φορά.

Τη διεθνή τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, ως «ένα πρώτο βήμα συντονισμού. Αλλά και πρόπλασμα για τη συγκρότηση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Ομογενών Γιατρών-Ερευνητών. Ένας τέτοιος θεσμός θα ενίσχυε τις επιδόσεις τους ως επιστημονικών μονάδων. Θα πολλαπλασίαζε, όμως, και την εμβέλειά τους αν τις οργάνωνε σε κοινούς στόχους. Θα διεύρυνε, επίσης, το κύρος της χώρας μας. Και, βέβαια, θα τη βοηθούσε να δημιουργήσει κίνητρα, ώστε κάποια στιγμή να «επαναπατρίσει» αυτά τα πολύτιμα μυαλά της Ελλάδας.

Η παγκόσμια υγειονομική περιπέτεια προφανώς αποτελεί μία πρόκληση για όλους εσάς, προς τους οποίους στρέφεται η ελπίδα και η προσδοκία όλων. Δικαιώνει τον ρόλο σας. Αλλά και την θέση του Ιπποκράτη: Πράγματι, «είναι αδύνατον να ξέρει την ιατρική αυτός που αγνοεί τον άνθρωπο».

Γιατί ο Covid-19 απέδειξε πως κάθε απειλή αυτού του είδους δε γνωρίζει σύνορα. Δεν επιλέγει χώρες ισχυρές ή αδύναμες. Δεν διαχωρίζει ανθρώπους με βάση τα εισοδήματά τους. Ως συλλογικός κίνδυνος, συνεπώς, απαιτεί και συλλογική λύση».

Μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του προς τους ομογενείς γιατρούς επεσήμανε: «Η εμπειρία της Ελλάδας δίδαξε ότι, όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών», ενώ συμπλήρωσε ότι η τηλεδιάσκεψη αυτή αναδεικνύει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα εκτός συνόρων και υπογράμμισε τη δύναμη και την ικανότητα του Έλληνα που προκόβει όπου κι αν βρεθεί, αλλά και που προσφέρει στην επιστήμη και στην πατρίδα μας. Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του με πρόσκληση των συμμετεχόντων, όχι πια σε τηλεδιάσκεψη, αλλά σε διά ζώσης συνάντηση, όπου θα έχει τη χαρά να τους υποδεχθεί ο ίδιος στη μητέρα-πατρίδα στο προσεχές μέλλον.

Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Βλάση

Στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης, Χειρουργός-Ορθοπεδικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, τόνισε την εξαιρετική συμμετοχή των υπηρεσιών υγείας και την τεράστια ανταπόκριση τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επεσήμανε δε την ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιας πλατφόρμας συνεργασίας των ομογενών γιατρών. «Στόχος μας είναι αυτή η πρώτη συνάντηση να αποτελέσει ορόσημο για να ενωθούν όλοι οι Έλληνες ομογενείς γιατροί και επιστήμονες στη μάχη κατά του Covid-19 και όχι μόνο. Μεσομακροπρόθεσμα, πρέπει να αναπτυχθούν τα δίκτυα Ελλήνων επιστημόνων σ´ ολόκληρο τον κόσμο. Ο οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την Πατρίδα μας!», σχολίασε ο κ. Βλάσης στη διεθνή τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου.

Το brain gain και το Ιπποκρατικό Ιδεώδες

Την οργάνωση και το συντονισμό είχε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και ο  Γεν. Γραμμ. Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης.
Στην ομιλία του ο Γεν. Γραμμ. τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων μεταξύ των ομογενών γιατρών όλου του κόσμου, αλλά και την πρώτη από τις δράσεις και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο δίκτυο Ελλήνων ομογενών ιατρών. Αυτές οι πρωτοβουλίες και δράσεις θα συνεισφέρουν στο ελληνικό brain gain και brain circulation.
Αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Χρυσουλάκης και στη σημαντική θέση που κατέχει το Ιπποκρατικό Ιδεώδες στο όραμα για τη δημιουργία του δικτύου των Ελλήνων γιατρών όλου του κόσμου, οι οποίοι ξεπερνούν τις 15.000.

Την επιστημονική επιμέλεια των εισηγήσεων και ομιλιών είχε ο καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cornell και Νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν 100 κορυφαίοι διαπρεπείς γιατροί και ερευνητές, ενώ κύριοι εισηγητές ήταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις των κορυφαίων Ελλήνων αποδήμων ιατρών, ο καθηγητής Emmanuel Kogevinas από την Ισπανία, ο πολύ γνωστός από το εμβόλιο του Έμπολα πρωτοπόρος Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, συνεργάτης της φαρμακευτικής Regeneron, και ο Καθηγητής του Harvard, Stephanos Kales.
Ακολούθησε παρέμβαση από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Σπύρο Ζακυνθινό.

Γ. Πατούλης: Θεμελιώδης η τηλεδιάσκεψη για την πραγμάτωση της μεγάλης Ιδέας

Παρών στην τηλεδιάσκεψη ήταν και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους συναδέλφους ομογενείς, και με τον οποίο υπάρχει στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την υλοποίηση του οράματος της σύνδεσης μεταξύ όλων των Ελλήνων Ομογενών Γιατρών Παγκοσμίως, υπέρ της υγείας, της επιστήμης, του ανθρώπου και της Ελλάδας.

«Περισσότεροι από 100 ομογενείς γιατροί και ερευνητές από 25 κράτη,  παρόντες, υπό το συντονισμό του εκλεκτού καθηγητή  Δρ. ΜεζίτηΠρόεδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, που μας τιμά  με την επιστημονική του εποπτεία σ’ αυτή την συνδιάσκεψη, αποτελεί εκτός από τιμή και συναίσθηση και ενθύμηση του χρέους που κουβαλάμε ως Έλληνες και ως γιατροί, με «εγχάρακτη» τη βαθειά γνώση περί Υγείας  του μεγάλου Πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη. Του χρέους της ανάδειξης και διάδοσης της σύγχρονης γνώσης της ιατρικής των διακεκριμένων παγκοσμίως απανταχού Ελλήνων επιστημόνων και της διερεύνησης, των δυνατοτήτων της Ιατρικής Σύνθεσης αυτής της Γνώσης, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και του Παγκόσμιου Υγειονομικού Χωριού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη ήταν 48 καθηγητές Πανεπιστημίων, Εκπρόσωποι ή Διευθύνοντες 18 Νοσοκομείων, εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας και κορυφαίοι ερευνητές και επιστήμονες. Παρεμβάσεις έκαναν οι 8 Πρόεδροι & Αντιπρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων Ομογενών από διάφορα Κράτη και ομογενείς γιατροί, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του covid-19 και μετέφεραν τις τοπικές εμπειρίες.

Η συζήτηση που διαδέχτηκε τις εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έγιναν πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις από διακεκριμένους επιστήμονες. Από τους συμμετέχοντες πέρασε το μήνυμα της αισιοδοξίας σε σχέση με το εμβόλιο για την COVID-19, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής για το καλωσόρισμα των τουριστών με τα μέτρα που λαμβάνονται.

«Παρά τη διαφορά ώρας από γωνιά σε γωνιά του πλανήτη, η τηλεδιάσκεψη κράτησε τους συμμετέχοντες ενεργούς επί τρεις συνεχείς ώρες. Η αρχή έγινε, η Ελλάδα με τη συνεργασία των Αποδήμων της είναι πολύ ισχυρή παντού!», σχολιάζει μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Γεν. Γραμμ. Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.