Επανεκκίνηση τουρισμού: Πώς θα λειτουργούν τα αεροδρόμια

ellada-aerodromio-tourismos

Αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα, αλλά και μουσεία «ανοίγουν» σήμερα και η Ελλάδα υποδέχεται την επόμενη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, κάνοντας άνοιγμα στον Τουρισμό.

Έχοντας καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της υγειοομικής κρίσης, η χώρα μας έχει προετοιμαστεί σε υγειονομικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει τα όποια κρούσματα προκύψουν και υποδέχεται από σήμερα τους ξένους επισκέπτες που επιθυμούν να θαυμάσουν τις σπάνιες ελληνικές ομορφιές, την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και την περίφημη ελληνική φιλοξενία.

Οι αερομεταφορές

Από σήμερα ανοίγουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δε σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού. Από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου και έως τις 30 Ιουνίου, αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Πώς θα λειτουργούν τα αεροδρόμια

Οι έλεγχοι και όλα όσα ακολουθούν είναι ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Από τη Δευτέρα που ανοίγουν οι πτήσεις, όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την χώρα προέλευσης.

Στα αεροπλάνα που έρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ από τρίτες χώρες ή από χώρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού θα γίνεται έλεγχος σε όλους τους επιβάτες.

Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο επιβάτης αλλά και το τι θα συναντήσει μπαίνοντας στο αεροδρόμιο συνοψίζονται στα εξής:

Η είσοδος στο κτήριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου.

Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση. Συνιστάται η αλλαγή της μάσκας κάθε 4 ώρες.

Facebook Comments

POST A COMMENT.