Ανησυχία προκαλούν τα 97 νέα κρούσματα SARS-COV-2σε τέσσερις μέρες

covid-tourism

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 97 νέα κρούσματα νέου κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας σε μόλις τέσσερις ημέρες, προκαλεί εύλογη ανησυχία σε πολίτες και αρμόδιους για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του SARS-COV-2, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επάνοδο στην καθημερινότητα και το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων, υπηρεσιών και πτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Τα 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 10 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Οι τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους νεκρούς, οι 55 (30.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προς τοπικά lockdown

Οι εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα, τα δεκάδες νέα κρούσματα στην περιοχή της Ξάνθης δημιουργούν ανησυχία και οδηγούν προς το σενάριο των τοπικών lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει τέτοιο σχέδιο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε πως στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε ο ιός να μην κυκλοφορήσει στην κοινότητα.

Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα όταν εντοπίστηκαν τα 12 κρούσματα. «Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφικήπεριοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενδεχόμενο να σταματήσουν οι πτήσεις

Ακόμη, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσουν, εκ νέου, πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η Γερμανία.

Καθημερινή γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Καθημερινή θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, η γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής: «Από σήμερα, 8 Ιουνίου 2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2».

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.