Αυστραλία: Ο «Οδηγός Χωρισμού» καταγράφει αύξηση διαζυγίων λόγω κορονοϊού

διαζύγιο

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα στην Αυστραλιανή συμβουλευτική υπηρεσία «Οδηγός Χωρισμού» (The Separation Guide), από τα ζευγάρια που σκέφτονται τον χωρισμό, καταγράφοντας μία αύξηση 314% στις κλήσεις, από την εποχή πριν επιβληθεί η κοινωνική απομόνωση λόγω κορονοϊού.

Κλεισμένοι για παραπάνω από δύο μήνες μέσα στο σπίτι, τα ζευγάρια ήρθαν αντιμέτωποι με νέες απαιτήσεις, όπως την εξ αποστάσεως μάθηση των παιδιών τους, τη δική τους εργασία, γεγονός που σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της πανδημίας, προκάλεσε τριβές και αυξημένη ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πάνω από το μισό των ερωτηθέντων (55%) δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε στη συμβίωση με το ταίρι του κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία «Relastionships Australia», τον περασμένο μήνα, με θέμα «COVID-19 και η επίδρασή του στις σχέσεις των ζευγαριών».

«Ο αυξημένος χρόνος που πέρασαν μαζί σε απομόνωση οδήγησε σε ένταση μεταξύ του ζευγαριού για την κατανομή των δουλειών μέσα στο σπίτι και αποκάλυψε τις ανισορροπίες που υπάρχουν», δήλωσε ο Nick Tebbey, διοικητικό στέλεχος του «Relationships Australia». «Είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να θέσουν νέο πρόγραμμα, νέα ρουτίνα, να διαχειριστούν τις προσδοκίες τους και να επικοινωνήσουν ανοιχτά μεταξύ τους».

«Δεν πιστεύω να φτάσουμε τα ποσοστά διαζυγίων στο Wuhan, αλλά σίγουρα έχουμε ενδείξεις ότι ο χρόνος αυτός της απομόνωση πίεσε σημαντικά τις σχέσεις των ζευγαριών», πρόσθεσε ο κ. Tebbey, αναφερόμενος στην κορύφωση των διαζυγίων στην Κίνα μετά το «lock-down». Με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, σημειώθηκε ρεκόρ στα διαζύγια γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να θέσει μία υποχρεωτική περίοδο 30 ημερών «για να ηρεμήσουν τα πνεύματα» πριν γίνει δεκτή η διάλυση των γάμων.

Η Anne Hollonds, διευθύνουσα σύμβουλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Οικογενειακών Σπουδών (The Australian Institute of Family Studies), που μελετά τις επιδράσεις του COVID-19 στις οικογενειακές σχέσεις, δήλωσε ότι δεν θα την εκπλήξει εάν πολλές σχέσεις που ήταν ήδη προβληματικές διαλυθούν κατά την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης.

«Πάντα διαπιστώνουμε τον Ιανουάριο, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, μία αύξηση στους χωρισμούς, καθώς οι άνθρωποι έχουν περάσει μέρες μαζί και έχουν παραπάνω χρόνο να σκεφτούν και να αρχίσουν να ερευνούν το θέμα», δήλωσε η κα Hollonds.

Αλλά δεν είναι όλα μάταια για τους παντρεμένους. Η Anne Hollonds τόνισε ότι τα ζευγάρια που σκέφτονται τον χωρισμό δεν είναι απαραίτητο ότι θα προχωρήσουν σε διαζύγιο. «Κάποιοι άνθρωποι ζητούν βοήθεια και καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία να κάνουν θετικές αλλαγές στον γάμο τους», τόνισε.

Εξάλλου και η έρευνα της υπηρεσίας Relationships Australia το επιβεβαιώνει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα πέμπτο των ατόμων που δήλωσαν ότι ζορίστηκαν, βρήκαν τρόπο να αλλάξουν προς το καλύτερο τις σχέσεις τους.

Εντύπωση έχει προκαλέσει, από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, ότι δεν επηρεάστηκαν αρνητικά όλες οι ανθρώπινες σχέσεις κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ των αρκετών ζευγαριών πιέστηκαν, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι παραπάνω από το 90% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι σχέσεις τους με τους γονείς, τα παιδιά, τους φίλους, τους γείτονες δεν ζορίστηκαν καθ’ όλου, τουναντίον σε πολλές περιπτώσεις έγιναν πιο δυνατές, εξήγησε ο κ. Tebbey.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Facebook Comments

POST A COMMENT.