Σύντομα δύο νέοι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

Ποδήλατο

Άμεσα, αρχίζουν τα έργα κατασκευής δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ποδηλατόδρομο Γκάζι-Κηφισιά (τμήμα του μεγαλύτερου ποδηλατόδρομου Φάληρο-Κηφισιά) και τον ποδηλατόδρομο Κατεχάκη-Ευαγγελισμός μέσω της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης.

Την κατασκευή των δύο ποδηλατόδρομων ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, κατά την εκδήλωση ποδηλατικής βόλτας που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στην πλατεία Κοτζιά, μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και πλήθος αιρετών.

«Το ποδήλατο είναι το πιο οικολογικό μέσο μετακινήσεων και γι’ αυτό η Κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια, προχωρεί με έργα. Πρώτα απ’ όλα την Παρασκευή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την πολιτική μας για την ηλεκτροκίνηση. Στην πολιτική αυτή περιλαμβάνεται ένα οικολογικό μπόνους για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα είναι πολύ ισχυρότερο για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα, γιατί θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στα ποδήλατα.

49966358193 86a4b3487b k

Επίσης, θέλω να ανακοινώσω ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα δύο ποδηλατόδρομους στην Αθήνα: Έναν που είναι ημιτελής: ο ποδηλατόδρομος από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά και φτάνει σήμερα μέχρι το Γκάζι. Θα χρηματοδοτηθεί λοιπόν από το Πράσινο Ταμείο η ολοκλήρωσή του, δηλαδή το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί ένας άλλος ποδηλατόδρομος πάλι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με 3 εκατ. ευρώ. Θα ξεκινάει από το σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη και μέσω της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης θα καταλήγει στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό. Προχωρούμε λοιπόν μπροστά με έργα και όχι με λόγια».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε σχετικά:

«Ποδήλατο στην πόλη ως μέσο μετακίνησης και όχι μόνο ως μέσο αναψυχής. Η αυτοδιοίκηση, η Κεντρική Ένωση Δήμων παίρνει την πρωτοβουλία «6 για έξω», για να δώσουμε τον χώρο που θέλουμε για τον πεζό, για το ποδήλατο και χάρη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλέον μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για όλους μας για να ξαναδούμε τις πόλεις όπως θέλουμε, όπως τις ονειρευόμαστε. Πόλεις ανθρώπινες, πόλεις για να ζεις».

Παράλληλα και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμαρχοι απ’ όλη την χώρα είμαστε σήμερα εδώ για μια συμβολική κίνηση. Για να μπορέσουμε να δείξουμε πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής, ένας διαφορετικός, καλύτερος τρόπος ζωής. Η δικιά μου ευχή αλλά και πεποίθηση : Αυτή να είναι η τελευταία συμβολική κίνηση. Του χρόνου, την Ημέρα του Ποδηλάτου να τη γιορτάσουμε πάλι όλοι εδώ μαζί στο Μεγάλο Περίπατο σε μια διαδρομή που θα φτάνει τα 7 χλμ., μια διαδρομή που θα απελευθερώσει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου και που μπορεί να αλλάξει την Αθήνα».

Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου, από το Φαληρικό Όρμο έως και την Κηφισιά. Το έργο κρίνεται βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής και αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014 και έχει μείνει ημιτελές αφού κατασκευάστηκε μόνο το νότιο τμήμα με μήκος διαδρομής 10 χλμ, δηλαδή το σκέλος «Φάληρο – Γκάζι».

49966865996 cbf8cd3e82 h
Πηγή: υπουργείο Περιβάλλοντος 

Το Βόρειο Τμήμα «Γκάζι – Κηφισιά», του οποίου την ολοκλήρωση ανήγγειλε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, ενώ διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής – με τεύχη δημοπράτησης – έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σήμερα, πλέον, ενταγμένο σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με προϋπολογισμό 7.000.000 € βαίνει προς άμεση δημοπράτησή του με ολοκλήρωση -έκτοτε- σε 18-20 μήνες.

Ποδηλατόδρομος 2: Μετρό Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη/Πανεπιστημιούπολη -Ευαγγελισμός

Αφορά σε διαδρομή μορφής «πετάλου» που ξεκινάει από το σταθμό Μετρό Κατεχάκη και διατρέχει το Πάρκο Γουδή, την Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη, το Πάρκο Ιλισίων και καταλήγει στο Σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός. Το μήκος του ποδηλατοδρόμου είναι περίπου 10 χλμ., Με αυτόν τον σχεδιασμό αξιοποιείται και συνδέται και ο υφιστάμενος ποδηλατόδρομος της Πολυτεχνειούπολης, μήκους περίπου 4 χλμ.

49966866061 e0c8627c28 h
Πηγή: υπουργείο Περιβάλλοντος 

Και αυτός ο ποδηλατόδρομος αποτελεί έργο βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής καθώς προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον ενταγμένο έργο σε Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, με προϋπολογισμό 3.000.000€ και μετά τη δημοπράτησή του μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 – 18 μήνες.

Facebook Comments

POST A COMMENT.