Άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα πιστοποιημένα εργαστηριακά τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του COVID-19

Covid-19

Τα νέα ευρωπαϊκά τεστ αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων αποδίδουν με ειδικότητα και ευαισθησία μεγαλύτερη από 99% μετά από 14 και περισσότερες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ειδικότερα, η Abbott ανακοίνωσε σήμερα ότι καθιστά διαθέσιμα στην Ελλάδα τα εργαστηριακά τεστ αντισωμάτων του ιού της COVID-19, τα οποία έχουν ήδη λάβει τη σήμανση CE, σύμφωνα με την οδηγία IVD (98/79/ EC), καθώς και την άδεια επείγουσας χρήσης από τον FDA των ΗΠΑ για την εργαστηριακή ορολογική εξέταση αίματος για την ανίχνευση του αντισώματος, IgG, που προσδιορίζει εάν ένα άτομο είχε το νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Τα τεστ αντισωμάτων είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για να προσδιοριστεί εάν κάποιος είχε προηγουμένως μολυνθεί. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση για τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παραμονής των αντισωμάτων στο σώμα και εάν αυτά παρέχουν ανοσία. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

«Η Abbott έχει εστιάσει στο να διαθέσει τα τεστ COVID-19 στην αγορά το συντομότερο δυνατό προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βαρλάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Abbott. «Είμαστε περήφανοι που παρέχουμε τα τεστ αντισωμάτων μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποιος είχε τον ιό, δημιουργώντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη την ώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Η Abbott έχει ήδη αποστείλει 200.000 τεστ στην Ελλάδα και μπορεί να ικανοποιήσει άμεσα πρόσθετα αιτήματα του υπουργείου Υγείας

Τεστ αντισωμάτων για αύξηση των εξετάσεων

Ενώ οι μοριακές δοκιμές ανιχνεύουν εάν κάποιος έχει τον ιό, τα τεστ αντισωμάτων καθορίζουν εάν κάποιος είχε μολυνθεί.

Το τεστ SARS-CoV-2 IgG της Abbott προσδιορίζει το αντίσωμα IgG, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός στα τελευταία στάδια της μόλυνσης και μπορεί να παραμείνει έως και μήνες και πιθανώς χρόνια μετά την ανάρρωση ενός ατόμου. Το τεστ έχει επιδείξει ειδικότητα και ευαισθησία στην ανίχνευση αντισωμάτων IgG άνω του 99%, 14 ή και περισσότερες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το τεστ αντισωμάτων IgG της Abbott διατίθεται στους αναλυτές ARCHITECT® i1000SR, i2000SR και στους νεότερους αναλυτές Alinity ™.
Το ARCHITECT είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαστηριακά συστήματα στον κόσμο και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Εκατοντάδες από αυτούς τους αναλυτές χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί οι αναλυτές μπορούν να εκτελέσουν έως και 100-200 τεστ ανά ώρα.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Microbiology διαπίστωσε ότι το τεστ αντισωμάτων IgG SARSCoV-2 της Abbott είχε 99,9% ειδικότητα και 100% ευαισθησία στην ανίχνευση του αντισώματος IgG σε ασθενείς,  17 ή και περισσότερες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η Abbott αυξάνει σημαντικά την ευρωπαϊκή παραγωγή της στα τεστ αντισωμάτων και επιπλέον σύντομα θα επεκτείνει τα εργαστηριακά τεστ αντισωμάτων της στην ανίχνευση του αντισώματος IgM.

Facebook Comments

POST A COMMENT.