Τελευταια Νεα

Αβορίγινας πολιτικός υπέρ της αναγνώρισης γενοκτονιών Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων

Ο γερουσιαστής Pat Dodson υπέγραψε δήλωση συμπαράστασης στην “Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης” που συστάθηκε το Φεβρουάριο στην Αυστραλία.

Photo: Facebook/Armenian National Committee of Australia

Πριν από μερικούς μήνες, οι ομογένειες των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Αυστραλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στον αγώνα αναγνώρισης των γενοκτονιών από το τουρκικό κράτος την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σε ειδική εκδήλωση στην Καμπέρα εκπρόσωποι κορυφαίων οργανισμών των τριών ομογενειών, σηματοδοτήθηκε η έναρξη της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative) καλώντας τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Αυστραλίας να συμπαραταχθούν στις κοινές τους προσπάθειες.

Η πιο πρόσφατη ανταπόκριση στην έκκληση ήρθε από τον γερουσιαστή και επιφανή ηγέτη των Ιθαγενών Αυστραλών Pat Dodson, ο οποίος υπέγραψε αυτή την εβδομάδα δήλωση συμπαράστασης στην αναγνώριση των γενοκτονιών εις βάρος των τριών λαών.

Η υποστήριξη του κ. Dodson φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω και της πολύχρονης δράσης του στην υπεράσπιση δικαιωμάτων των Πρώτων Κατοίκων της Αυστραλίας.

Πριν την εκλογή του στη Γερουσία το 2016, είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως πρόεδρος του Συμβουλίου Συμφιλίωσης με Αβορίγινες και Επίτροπος της Βασιλικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των θανάτων Αβοριγίνων υπό κράτηση.

Ο κ. Dodson είχε συναντηθεί τον Φεβρουάριο με εκπροσώπους της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» απογόνους των επιζώντων των γενοκτονιών και πλέον έχει συστρατευθεί και επισήμως στο πλευρό τους.

“Ο γερουσιαστής Pat Dodson έχει ένα άμεμπτο ιστορικό στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιθαγενών Αυστραλών, και είναι τιμή μας να έχουμε τη στήριξή του, καθώς πασχίζουμε για την αυστραλιανή αναγνώριση των γενοκτονιών που διαπράχθησαν από την Οθωμανική Τουρκία κατά των γηγενών πληθυσμών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας, Χάιγκ Καϋσεριάν.

Μέχρι στιγμής, πέραν του κ. Dodson, τη στήριξή τους στην «Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» έχουν ανακοινώσει οι βουλευτές Jason Falinski MP, Josh Burns MP, John Alexander MP, Bob Katter MP και ο γερουσιαστής Andrew Bragg.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Facebook Comments

POST A COMMENT.