Ένα Ρολόι στην Times Square μετρά τους θανάτους «εξαιτίας του Τραμπ»

TrumpDeathClock

Πώς υπολογίζεται το ηθικό βάρος που σηκώνει στους ώμους του ο Ντόναλτ Τραμπ, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων στη γραμμή που χάραξε για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19; Επειδή οι συνέπειες των πράξεών του -σύμφωνα με τους Αμερικανούς πολίτες- μετρούν χιλιάδες νεκρούς έως τώρα, στους οποίους προστίθενται χιλιάδες νέοι θάνατοι κάθε ώρα, κάθε ημέρα,  ένα διαφορετικό ρολόι έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες στην πιο εμβληματική πλατεία των ΗΠΑ, την Times Square. 

«Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ»: έτσι βάφτισε ο στρατευμένος σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι το φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης και αναγράφει τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μετρούσε χθες πάνω από 50.000 θανάτους, ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 88.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

Ο νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής, βραβευμένος δύο φορές στο φεστιβάλ Sundance, εξήγησε πως χρησιμοποιεί αυτόν τον «συντηρητικό» υπολογισμό, το 60%, διότι σε αυτόν είχαν καταλήξει ορισμένοι ειδικοί με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στα μέσα του Απριλίου ο επιδημιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ.

Ο διάσημος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, «θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές».

«Οι ζωές που χάθηκαν ήδη χωρίς λόγο απαιτούν να ζητήσουμε πιο υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης. Ακριβώς όπως τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών χαράσσονται σε μνημεία για να μας υπενθυμίζουν το κόστος των πολέμων, η ποσοτικοποίηση των ζωών που χάσαμε εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του προέδρου θα υπηρετήσει μια ζωτικής σημασίας λειτουργία για την κοινή γνώμη», εξηγεί ο Τζαρέκι στο κείμενο στο μπλογκ του, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα The Washington Post.

Πώς νιώθει ένας ηγέτης εισπαράττοντας μία τέτοια διαρκή δημόσια κατακραυγή;

Ο Τραμπ πάντως δε φαίνεται να παίρνει την ευθύνη καμίας από τις λανθασμένες πράξεις του…

Facebook Comments

POST A COMMENT.