Έκδοση επταετούς ομολόγου λήξης 2027 για την Ελλάδα

ομολογο

Υπερδιπλάσια χρήματα από αυτά που ζητούσε προσφέρθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκδοσης του επταετούς ομολόγου λήξης 2027.

Μέσα σε λιγότερες από τρεις ώρες, η έκδοση συγκέντρωσε προσφορές ύψους κοντά στα 6,3 δισ. ευρώ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται κοντά στο 2,05%, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν σήμερα στις διεθνείς αγορές χρέους.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα το δεκαετές ομόλογο αναφοράς της Ιταλίας σημειώνει απόδοση 1,91%, δηλαδή κινείται 6,79% υψηλότερα από χθες. Το πενταετές ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,386%, ήτοι καταγράφει άνοδο 13,14% σε σχέση με χθες.

Το πενταετές ισπανικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,330%, ήτοι είναι 6,11% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Μέσε αυτό το κλίμα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημειώνει σήμερα απόδοση 2,048%, ήτοι είναι 8,70% υψηλότερη σε σχέση με χθες. Το δε πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,579%, ήτοι 7,46% υψηλότερη σε σχέση με χθες.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2% 

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την σημερινή έκδοση επταετούς ομολόγου από την οποία το Δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%.

Αναφερόμενος στην σημερινή έξοδο της Ελλάδος στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε! Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον. Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%. Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε!

Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται! Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!».

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.