71 νέα κρούσματα κορονοϊού – 26 τα θύματα στη χώρα μας

Τσιόδρας
Με συγκρατημένη κανοποίηση από τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της CoVid-19, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους 26 μέχρι σήμερα (Πέμπτη 26/3). Στο μεταξύ, 71 είναι τα νέα κρούσματα, ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 892.  Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία 57 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 54 είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Η μέση ηλικία των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα είναι τα 73 έτη. Από αυτούς 21 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό.

«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Ωστόσο, εάν αρθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα πράγματα θα αλλάξουν». Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση. Επίσης ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους».

Αναφερόμενος στο θάνατο του Γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους». Στην περίπτωση του Γερμανού Καθηγητή «προκάλεσε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Πρόκειται για μία επιπλοκή που πρόσφατα συσχετίστηκε με τη λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία, τις τελευταίες μέρες είναι σε επαγρύπνιση όλοι οι γιατροί του κόσμου, αλλά και οι Έλληνες γιατροί». «Μάλιστα, η ομάδα των γιατρών που παρακολουθούσε το Γερμανό καθηγητή, του χορηγούσε ειδική προληπτική αντιπηκτική αγωγή γι’ αυτό το σκοπό. Η επιπλοκή που παρουσιάστηκε δεν αφορά μεγάλο ποσοστό ασθενών. Όπως μας δείχνουν δημοσιευμένα δεδομένα από Κινέζους συναδέλφους, αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου και ειδικότερα όταν αυτή αφορά υγιείς ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας». Διευκρίνισε ωστόσο πως είναι μια σπάνια περίπτωση.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τo μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει. «Είναι οδηγίες που βοηθούν στη μείωση της διασποράς του ιού. Φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, όμως παραμένει μια ήπια νόσος», σχολίασε.

Δεκαπλασιασμός κρουσμάτων στην Ευρώπη

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε πως μέσα σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορονοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές πάνω, στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση με την επαρχία Χουμπέι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών.

«Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10-11 βδομάδες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.«Τώρα είμαστε στη φάση των μέτρων, η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης», είπε.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε σε πρόταση συνεργασίας με μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για γεω-χωρική ανάλυση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.